Geelvinck Muziek Museum kan voorlopig in Zutphen blijven

ZUTPHEN - Het Geelvinck Muziek Museum kan opgelucht ademhalen. Tijdelijk weliswaar, want bij wijze van uitzondering mag het museum tot 1 september in het pand aan de Zaadmarkt blijven. Dat meldt de gemeente Zutphen, eigenaar van het rijksmonument waar het museum in gevestigd is.

Door: Madelien Jansen

De bruikleenovereenkomst die het museum met de gemeente heeft liep begin 2019 af. Alleen als het museum huur gaat betalen of het pand wil kopen van de gemeente, kan het in het rijksmonument blijven. Beide zijn vanwege geringe financiële middelen geen optie. 

Pianofestival kan doorgaan

Door het besluit kan het geplande pianofestival in augustus - dat al helemaal in de steigers staat - toch doorgaan. Een opluchting voor de vrijwilligers: 'Wij zijn verheugd u te kunnen melden dat de gemeente ons genereus twee maanden extra heeft gegeven, zodat wij het Fortepiano Festival van 8-22 augustus kunnen uitvoeren', valt op de Facebookpagina van het museum te lezen. 

Het is de tweede keer dat het museum extra tijd krijgt van de gemeente. Een oplossing voor na augustus is alleen nog niet gevonden voor het museum dat in 2017 van Amsterdam naar Zutphen verhuisde. Het liefst willen de vrijwilligers op de huidige locatie in de binnenstad blijven, maar zonder voldoende financiële middelen lijkt dit een onmogelijke opgave. 

Het Geelvinck Muziek Museum heeft een collectie met ruim honderd historische piano's. Er zijn wisselende tentoonstellingen en er worden concerten gehouden. Daarnaast is het museum een proeflokaal voor studenten van diverse conservatoria, waaronder ArteZ. 

Eind augustus duidelijkheid 

De gemeente Zutphen wil het rijksmonument 'Huis de Wildeman' verkopen en heeft het Wijnhuisfonds gevraagd of zij interesse heeft. Het Wijnhuisfonds verwerft en restaureert verwaarloosde monumentale panden in Zutphen, om zo het historische karakter van de Hanzestad te behouden. Eind augustus komt het fonds met een reactie. 

Wethouder Laura Werger hoopt op deze manier voor alle partijen tot een goede oplossing te komen. 'Stichting Het Wijnhuisfonds Zutphen krijgt de tijd om goed onderzoek te doen of het van het recht op eerste koop gebruik wil maken. Het Geelvinck Museum kan in die tijd het festival gewoon laten doorgaan en heeft meer tijd om een alternatieve locatie te vinden’. 

Zie ook: Geelvinck Muziek Museum in Zutphen dreigt dakloos te worden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: