Vitesse-aanhangers niet vervolgd voor racistische leuzen

ARNHEM - De zaak tegen acht aanhangers van Vitesse is geseponeerd. Ze zouden racistische leuzen hebben gescandeerd, maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) is niet vastgesteld dat ze die leuzen echt hebben geroepen.

Dat laat het OM vrijdag weten. De acht worden dus niet vervolgd.

Acht mannen herkend

Het OM was een onderzoek gestart na de wedstrijd Vitesse-Ajax op 2 september vorig jaar. Tijdens dat duel zou een groep fanatieke Vitesse-fans 'alle Joden aan het gas' hebben geroepen.

'Acht mannen zijn op beelden herkend, maar het is niet vastgesteld dat ze discriminerende leuzen hebben gebezigd', zo stelt een woordvoerster van het OM.

'Heel teleurstellend', vindt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat samen met het bestuur van Vitesse aangifte deed tegen de groep. Het CIDI vraagt zich af 'wat er dan wel nodig is om een einde te maken aan dit soort uitwassen. Het OM en de clubs zeggen keer op keer dat dit moet stoppen, maar zelfs beeld en geluid is blijkbaar niet genoeg.' Het CIDI zette een filmpje van de groep na de wedstrijd online.

Stadionverboden

Vitesse legde stadionverboden op aan de verdachten. Het is nog niet duidelijk of die worden ingetrokken. 'We gaan eerst met de betrokken personen en autoriteiten in contact treden voor we daar meer over kunnen zeggen', aldus een woordvoerder van de Arnhemse voetbalclub.

 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: