Nieuws

Financiële strop voor bewoners vakantiepark Ewijk: 'Ik zie het niet meer zitten'

Bezorgde permanente bewoners op het vakantiepark.
Bewoners van Vakantiepark de Groene Heuvels in Ewijk zijn ten einde raad. Binnen een half jaar moeten ze van het vakantiepark zijn vertrokken. De eerste brieven zijn binnen: vanaf begin december mag er niet meer in de huisjes worden gewoond. 'Als ik mijn pillen inneem heb ik mezelf aardig onder controle, maar ik zie het niet meer zitten', vertelt bewoner Natasja Verploegen emotioneel. Ze vreest voor een financiële strop. © Omroep Gelderland
EWIJK - Bewoners van Vakantiepark de Groene Heuvels in Ewijk zijn ten einde raad. Binnen een half jaar moeten ze van het vakantiepark zijn vertrokken. De eerste brieven zijn binnen: vanaf begin december mag er niet meer in de huisjes worden gewoond. 'Als ik mijn pillen inneem heb ik mezelf aardig onder controle, maar ik zie het niet meer zitten', vertelt bewoner Natasja Verploegen emotioneel. Ze vreest voor een financiële strop.
door Sven Strijbosch
Wie niet op tijd vertrekt krijgt een dwangsom aan zijn broek. Tienduizend euro per maand met een maximum van zestigduizend euro. Niet te betalen, zo stellen de bewoners. Net zo min als dat ze een andere woning kunnen betalen.
Veel bewoners hebben een hypotheek en vrezen voor een berg schulden als ze eruit moeten. Aan wie kan je het huisje nog voor een redelijke prijs verkopen? 'Niemand wil mijn huisje kopen', merkt Verploegen terecht op. Gerecreëerd wordt er nauwelijks op het park en aan gewone woningzoekenden kunnen de huisjes straks niet meer worden verkocht. Maar de bewoonster moet het huisje wel voor ruim 100.000 euro verkopen om een schuld bij de bank te voorkomen. 

Onverkoopbaar huis en dubbele lasten

'De huisjes zijn gewoon onverkoopbaar. Makelaars beginnen er niet aan. Mensen moeten wel naar een ander huis van de gemeente. Dat betekent dubbele lasten. Dan praat je over wel 1500 euro in de maand wat mensen op moeten gaan hoesten', vertelt Els van Laar. Bewoners moeten er straks uit, de lasten blijven doorlopen en er zal nieuwe huisvesting gevonden moeten worden. 'Onmogelijk', stelt Van Laar.
De gemeente heeft daar geen boodschap aan: 'Voor al onze bewoners, of ze nu wel of niet op de Groene Heuvels wonen, geldt dat als je de kosten van je woning niet kunt opbrengen, je naar een oplossing moet zoeken. Dan kijk je niet afwachtend naar de gemeente. Dan onderneem je actie.'
Maar die gemeente mag wel eens in de spiegel kijken, zegt onder meer de lokale PvdA-fractie. Sommige bewoners wonen al jarenlang op het park. 'Daarnaast zijn er voorzieningen vanuit de WMO aangebracht in verschillende huisjes. Dan wek je vertrouwen dat het wordt gedoogd', vertelt Tony Peters-Duits van de partij.

Donderslag bij heldere hemel

Jarenlang verbleven tientallen bewoners zonder problemen, permanent op het park. Sinds het aantreden van de nieuwe burgemeester, Daphne Bergman, is dat anders. Na twee grote controles op het park wil ze een einde maken aan permanente bewoning en de grote hoeveelheid arbeidsmigranten. Dat komt voor de bewoners als donderslag bij heldere hemel.
'Dat je niet permanent mag wonen op de Groene Heuvels kan niet als donderslag bij heldere hemel komen. Huisjeseigenaren zijn daar meermalen over geïnformeerd. Ook het handhavingstraject is al een tijd bekend. Mensen die er permanent wonen krijgen zes maanden de tijd om andere woonruimte te zoeken', zegt de gemeente Beuningen. 

'Spierballentaal'

'Ze wil gewoon even laten zien dat ze de burgemeester is', roept een van de bewoners als Omroep Gelderland een bezoek brengt aan het park. Daar komen meer dan twintig bezorgde, permanente bewoners op af. Die bewoners hebben de burgemeester nog nooit op het park gezien. 'Maar ze slaat wel spierballentaal uit', aldus Annemiek Oldenburg.
Veel mensen op het park hebben het al niet breed. Ze zijn vaak om minder leuke redenen op het park terecht gekomen. De verhalen variëren van echtscheidingen tot een slechte gezondheid. 'Mensen die nu dus echt in de problemen gaan komen. En let wel: je hebt maar een half jaar', benadrukt Oldenburg. 
Tekst gaat verder onder de reportage
Financiële strop voor bewoners vakantiepark Ewijk: 'Ik zie het niet meer zitten'
Bewoners hebben al van alles geprobeerd. Inspraakreacties tijdens raadsvergaderingen, zienswijzen, een noodkreet bij Omroep Gelderland, maar de gemeente Beuningen lijkt er niet gevoelig voor. Permanent wonen op een recreatiebestemming is nou eenmaal verboden. Mensen met sociale problemen kunnen op hulp rekenen van het sociale team van de gemeente. 

Gemeente zet door

'Vanaf het begin van de Groene Heuvels is bekend dat het recreatiepark niet voor permanente bewoning gebruikt kan worden. In de loop van de jaren is dat verschillende keren bij de woningeigenaren onder de aandacht gebracht. Handhaving op permanente bewoning ligt ingewikkeld. Dat proces is een aantal keren gestart maar is niet succesvol geweest', laat de gemeente weten. Nu wil de burgemeester doorzetten. Ook een langere termijn dan zes maanden is onbespreekbaar. 
De bewoners zijn inmiddels bezig met bezwaren en gaan in het ergste geval voor een gang naar de bestuursrechter of zelfs de Raad van State. De strijd lijkt daarmee nog lang niet gestreden. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!