Nieuws

Veel bedenkingen, maar Nijmegen gaat voor wietproef

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mag zijn stad gaan aanprijzen voor een wietproef. Daarover zijn raadsleden het woensdagavond eens geworden. Volgende week is Bruls in Den Haag. Toch zijn er nog steeds veel twijfels over het experiment met gereguleerde wietteelt. © ANP
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mag zijn stad gaan aanprijzen voor een wietproef. Daarover zijn raadsleden het woensdagavond eens geworden. Volgende week is Bruls in Den Haag. Toch zijn er nog steeds veel twijfels over het experiment met gereguleerde wietteelt.
door Sven Strijbosch
'We zijn groot voorstander van een proef, maar hebben wel bedenkingen', zegt Marieke Smit van GroenLinks. Het geldt voor meer partijen in de Nijmeegse gemeenteraad. 
Het aanmelden voor de wietproef betreft een zogenoemde collegebevoegdheid. De burgemeester kan zelfstandig voor een proef in Nijmegen gaan. Toch wil Bruls dat de Nijmeegse gemeenteraad aan zijn zijde staat. De verschillende partijen hebben echter vragen, heel veel vragen. 
Heeft de gemeente nog een noodrem als de proef uit de hand loopt? Zal er een toename zijn van straatcriminaliteit door beperkter aanbod in de reguliere coffeeshops? 'De legale handel moet wel kunnen concurreren met de illegale handel', benadrukt Delano van Luik van het CDA nog maar eens. 

Aanmelding was er al

Burgemeester Bruls kan niet wachten op meer duidelijkheid en moet volgende week om de tafel in Den Haag. 'Dan kan ik niet doen als er twijfels zijn. Dan moet ik een brief sturen dat Nijmegen niet meedoet', zo stelt hij. 'Ik wil wel, ondanks het feit dat ook ik risico's zie.'
Bruls had zijn stad dan ook al aangemeld, onder voorbehoud van overleg met de gemeenteraad. De verschillende partijen gaven Bruls na de duidelijke woorden toestemming voor een positief gesprek in Den Haag. 
Een aantal kritiekpunten is al weggenomen. Er was angst voor het handhaven van het zogenoemde ingezetenencriterium. Daarmee worden buitenlandse drugstoeristen geweerd uit Nijmeegse coffeeshops. Funest, aangezien Nijmegen dichtbij de grens ligt, zo stellen coffeeshophouders en verschillende raadsleden.
Gebruikers uit Duitsland zouden bijvoorbeeld in het illegale circuit belanden. Dat criterium wordt niet gehandhaafd, ook niet tijdens een eventuele proef, garandeert Bruls.
Ook waren er zorgen over het aantal soorten wiet en hasj dat tijdens de proef mag worden aangeboden. De ondernemers worden verplicht in te kopen bij een beperkt aantal leveranciers. 'Het risico ligt daardoor op de loer dat de klant zal uitwijken naar het illegale circuit waar het aanbod als vanouds gevarieerd zal zijn', stellen de ondernemers.
Maar de burgemeester benadrukt: 'Er is geen maximum gesteld aan het aantal soorten dat verkocht mag worden tijdens de proef.' Coffeeshophouders kunnen afspraken maken met de vergunde telers voor een zo breed mogelijk assortiment.

Tien gemeenten

Alle coffeeshophouders moeten meedoen als Nijmegen daadwerkelijk wordt uitgekozen als proefgemeente. In totaal kiest minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tien gemeenten uit. Het gesprek van volgende week is daarvoor belangrijk. Coffeeshops zouden tijdens de proef af zijn van criminaliteit aan de achterdeur aangezien ze legaal in kunnen gaan kopen bij vergunde telers. 
De burgemeester neemt de twijfels en bedenkingen van raadsleden mee naar Den Haag. Wel wil hij een positief geluid afgeven. Nijmegen is immers een interessante gemeente voor de proef, zo stelt Bruls. Dit komt mede doordat de coffeeshops dichtbij elkaar liggen. 'Dat maakt het overzichtelijk', besluit de burgemeester. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!