Nieuws

Miljoenentekort op meerjarenbegroting Ede, maar toch 'financieel gezond'

Het gemeentebestuur van Ede presenteert een niet-sluitende meerjarenbegroting. Volgens de voorgestelde plannen komt Ede de komende vijf jaar bijna 4,5 miljoen euro tekort. Toch blijft de gemeente 'financieel gezond', stelt wethouder Leon Meijer van de ChristenUnie. De gemeenteraad moet zich er nog over buigen. © Omroep Gelderland
EDE - Het gemeentebestuur van Ede presenteert een niet-sluitende meerjarenbegroting. Volgens de voorgestelde plannen komt Ede de komende vijf jaar bijna 4,5 miljoen euro tekort. Toch blijft de gemeente 'financieel gezond', stelt wethouder Leon Meijer van de ChristenUnie. De gemeenteraad moet zich er nog over buigen.
door Joukje Beiboer
De Edese tekorten worden onder meer veroorzaakt door stijgende zorgkosten en dalende inkomsten uit het gemeentefonds. Gemeenten krijgen de komende jaren minder geld omdat het Rijk minder geld uitgeeft. In Nederland zijn die bedragen aan elkaar gekoppeld. Voor Ede gaat het om een korting van ruim 6 miljoen euro. 

'Peanuts-oplossingen'

Het college heeft gekeken naar mogelijkheden om deze tegenvallers op te vangen. Het huishoudboekje is er bijgehaald en niet noodzakelijke activiteiten zijn geschrapt. Zo stelt het college voor om minder te doen aan groenonderhoud. 
'Er zijn plekken waar nooit mensen komen', zegt Meijer. 'Moeten we daar schoffelen?' Ook zou het gemeentehuis een avond in de week dicht kunnen. Met alle 'peanuts-oplossingen' wil het college de komende jaren 2,5 miljoen euro besparen. 

'Grote reserves en er komt nog geld uit Den Haag'

Ondanks het tekort van onder de streep bijna 4,5 miljoen euro, komt Ede niet in de problemen, verzekert wethouder Meijer. De gemeente heeft een algemene reserve van 14 miljoen euro. Alle reservepotjes bij elkaar opgeteld komt de gemeente zelfs uit op 125 miljoen euro. 
Bovendien verwacht de gemeente nog flink wat geld uit Den Haag. 'Wij verwachten in de afspraak met het rijk dat wij er per jaar 1,8 of 2 miljoen per jaar bij krijgen', zegt Meijer. Het gaat dan om de jaren 2022 en 2023.
Het Rijksgeld is een compensatie voor de stijgende zorgkosten van gemeenten in heel het land. Daarover hebben ze tot en met 2021 al geld van het Rijk toegezegd gekregen. Er wordt nog onderzocht hoeveel geld er in de jaren daarna bijkomt. 

Meer gemeenten met begrotingsgat

Hoewel het eigenlijk nooit voorkomt dat een gemeente een niet sluitende begroting heeft, waagt het Edese college het er toch op. Meijer verwacht dat ook andere gemeenten een gat zullen hebben in de begroting vanwege het nog te verdelen geld. 'Het ministerie zegt: je mag een tekort opnemen in je begroting.'
Overigens zou de gemeente Ede zelfs met 4 miljoen extra uit Den Haag nog een begrotingstekort hebben. De financiële toekomstplannen zijn nog niet definitief. De gemeenteraad van Ede buigt zich nog voor het zomerreces over de voorstellen van het college. Dan wordt de zogenoemde perspectiefnota vastgesteld. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!