Wie legt de daken vol met zonnepanelen? De gemeente of burgers?

HETEREN - Het burgerinitiatief WatBeters gaat 300 zonnepanelen plaatsen op zalencentrum De Bongerd in Heteren. Ondertussen probeert wethouder Dimitri Horsthuis van de gemeente Overbetuwe, waar het dorp onder valt, grote bedrijven over te halen om zonnepanelen te plaatsen op bijvoorbeeld industrieterreinen.

Het doel is om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen en daarbij helpen alle kleine beetjes. Al is het voor burgers soms lastig. Papierwerk, een geschikt zonnepaneel vinden, subsidie regelen, onderhoud... Een zonnepaneel aanschaffen zorgt volgens Johan Dekkers van het burgerinitiatief WatBeters voor 'veel rompslomp' Met het gevolg dat mensen het maar laten.

Mede-eigenaar van een zonnepaneel

Samen met de dorpsraad en vier andere inwoners van Heteren, Driel en Randwijk startte hij daarom een coöperatie, een kleine 'zonorganisatie'. 'Wij schaffen in een keer veel zonnepanelen aan en leggen die op daken van bedrijven en scholen', legt Dekkers uit.

Tekst gaat verder na de video:

Inwoners van het dorp kunnen een zonnecertificaat bij hen kopen en zo toch mede-eigenaar zijn van een zonnepaneel. 'Omdat wij inmiddels weten hoe het werkt, valt het werk voor ons mee.' En hoeven bewoners zich over de rompslomp dus niet druk te maken.

Een deel van de energieopbrengst gaat naar de leden en het andere deel vloeit terug naar het dorp. Dekkers: 'Daar kunnen we dan weer duurzaamheidsprojecten en leefbaarheidsprojecten mee financieren.'

Wethouder: in gesprek met grote bedrijven

Maar wat doet de gemeente dan om de daken vol te krijgen? Verantwoordelijk wethouder Horsthuis: 'Daken zijn uiteraard belangrijk, maar als we kijken naar de grote transitie dan redden we het niet met alleen daken.'

De gemeente heeft vergunningen verleend voor twee grote zonneparken. Volgens de wethouder zijn dat de grote stappen. Een concrete doelstelling voor het vol leggen van de daken geeft hij niet. 'Maar het is wel aan mij als verantwoordelijk wethouder om het gesprek aan te gaan met grote bedrijven die ook daken hebben waar zonnepanelen op kunnen.'

Als voorbeeld noemt hij het dak van het nieuwe distributiecentrum van de Lidl waar zonnepanelen op komen. 'Dat geeft voor mij ook draagvlak om met andere bedrijven in gesprek te gaan. Om ook te zorgen dat die daken vol gelegd worden.' De wethouder geeft aan dat er al gesprekken met bedrijven lopen.

Voor de wethouder is het geen nieuwe informatie dat inwoners het plaatsen van een zonnepaneel ingewikkeld vinden. 'Wij informeren inwoners hoe het moet, dat doen wij met een loket Duurzaam wonen waar zij advies kunnen vragen.' Daarnaast is hij natuurlijk blij met het initiatief van de inwoners van Heteren. 'WatBeters is natuurlijk een geweldig initiatief dat wij graag ondersteunen', benadrukt hij.

Andere dorpen volgen

Ook andere dorpen in de gemeente Overbetuwe hebben het initiatief vanuit Heteren in de smiezen. Dekkers: 'Wij krijgen allemaal zustercoöperaties, het idee verspreidt zich.' 

Zo helpt het bestuur van Heteren Elst, Oosterhout en Valburg bij de organisatie: 'inmiddels hebben wij al een paar jaar ervaring.' Het doel van de coöperatie is om 2000 zonnepanelen te leggen in de hele Overbetuwe.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Overbetuwe Heteren Nieuws
Deel dit artikel: