Bedside Buskers brengen ziekenhuispatiënten troost

NIJMEGEN - Muziek kan wonderen doen voor ziekenhuispatiënten, die wel wat afleiding kunnen gebruiken. Als 'Bedside Buskers' brengen vrijwillige artiesten veel teweeg bij patiënten aan het bed. Steeds meer muzikanten en ziekenhuizen doen mee, ook in Gelderland. In Nijmegen had het CWZ ziekenhuis in Nijmegen dinsdag de aftrap. Afgelopen maart haakte Rijnstate in Arnhem aan.

Zanger Benjamin Kuijpers en gitarist Luuk Nengerman bezoeken als Bedside Buskers mevrouw Schuster op de afdeling cardiologie in Nijmegen. Ze heeft net een operatie achter de rug. 'We zingen echt met liefde iets voor iemand die dat zou kunnen gebruiken. En je krijgt direct een glimlach terug', vertelt Benjamin Kuijpers.

Drie jaar na de allereerste muzikale ronde is vrijwilligersorganisatie Bedside Buskers enorm gegroeid. Eenmaal in de maand spelen uiteenlopende, ervaren muzikanten aan het bed van ziekenhuispatiënten in Deventer, Zwolle, Zutphen, Winterswijk, Almere en sinds kort ook in Nijmegen, Arnhem, Enschede en Leeuwarden. Vanwege het alsmaar groeiende aantal deelnemende ziekenhuizen heeft de vrijwilligersorganisatie inmiddels een stichting opgericht.

De tekst gaat verder onder de reportage

Troostend

Kuijpers en Nengerman hebben al meerdere keren als muzikant voor Bedside Buskers gespeeld. 'We zorgen dat het gepast is', zegt Kuijpers. 'Maar in sommige gevallen is de situatie er ook naar dat we de deur dicht doen van de kamer en even flink muziek maken met patiënten. En in andere gevallen speel je iets heel troostends of iets om te koesteren. Ik geloof niet dat wij een medische rol hebben in dit ziekenhuis. Ik denk wel dat wij een lichtje kunnen schijnen. Je kunt iets onder woorden brengen of iets herkenbaars brengen voor iemand, wat de patiënt helemaal uit de situatie haalt.'

Na afloop van het optreden laat mevrouw Schuster weten dat ze heeft genoten. 'Ik vond het heel leuk. Ik heb nergens anders aan gedacht', klinkt het met een glimlach.

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: