Nieuws

Mini-Kaaisjouwers te koop om grote broer te kunnen realiseren

Kaaisjouwers aan het (zware) werk op de Waalkade in Nijmegen
Zoveel mogelijk geld binnenhalen om het beeld 'De Kaaisjouwer' op de Waalkade te kunnen realiseren. Dat is de opzet van een benefiet donderdagavond in de Lutherse kerk in Nijmegen. Zo worden er bijvoorbeeld de hele avond miniatuurreplica’s van het standbeeld te koop aangeboden.
NIJMEGEN - Zoveel mogelijk geld binnenhalen om het beeld 'De Kaaisjouwer' op de Waalkade te kunnen realiseren. Dat is de opzet van een benefiet donderdagavond in de Lutherse kerk in Nijmegen. Zo worden er bijvoorbeeld de hele avond miniatuurreplica’s van het standbeeld te koop aangeboden.
De inzamelingsactie voor een tastbaar eerbetoon aan deze Nijmeegse losarbeider krijgt bezoek van burgemeester Hubert Bruls en wethouder Bert Velthuis. Schrijver Frank Antonie van Alphen, die jaren geleden het initiatief nam voor het standbeeld, zal vertellen over zijn boek over de noeste arbeiders die de schepen losten op de Waalkade en over werk aan een film over de kaaisjouwers. 

Levende kranen

Verder is er muziek, waaronder een Kaaisjouwerslied, en zullen leden van de supportersvereniging van NEC aanwezig zijn als supporters van de Nimweegse zaak. Een banner van ruim 3 met daarop een afbeelding van ‘De Kaaisjouwer’ op ware grootte geeft de bezoekers een indruk van hoe imposant de kade-arbeider straks langs de Waal staat.
Al jaren zijn er plannen om een standbeeld op de Waalkade te plaatsen als eerbetoon aan tot de verbeelding sprekende figuren uit de Nijmeegse geschiedenis: de kaaisjouwers. De kosten om het beeld op de Waalkade te krijgen bedragen ongeveer een ton. Ongeveer driekwart van dat bedrag is al binnen.
Ze worden wel de 'levende kranen' die Nijmegen welvaart brachten genoemd. Mannen die tot wel 80 kilo lading van schepen die aan de Waalkade afmeerden de stad in brachten. Loodzwaar en slecht betaald werk. De kaaisjouwers en hun gezinnen woonden in het arme gedeelte van Nijmegen.
(foto's: Stichting de Nijmeegse Kaaisjouwer)

Zie ook: