Schadespoor tornado veel groter dan gedacht

RHEDEN - De tornado die dinsdagnacht over een deel van Gelderland raasde, heeft een gebied getroffen dat zeker twee keer zo groot is als aanvankelijk werd gedacht. Het schadespoor blijkt nu zeker 10 kilometer lang en 50 tot 150 meter breed. Dat zegt weerman Reinout van den Born van MeteoGroup op basis van een reconstructie.

Behalve in Rheden heeft de windhoos ook huisgehouden in het naastgelegen dorp Dieren. 'Ik kan de tornado door de bossen van de Veluwezoom volgen tot in Dieren. Voor mij staat vast dat de schade in Dieren dus door dezelfde tornado is veroorzaakt als die in Rheden', benadrukt Van den Born.

Bekijk hier de beelden van de ravage in Rheden (tekst gaat verder na de video):

Van Rheden tot in Dieren

De weerman beschrijft de route van de tornado: 'Van Rheden (sportvelden) via De Del, over de weg tussen De Steeg en Velp, door de weilanden naar de Schietbergseweg (Houtplaats, maar ook richting Posbank). Daarna over de heide naar theehuis De Kaap en het weiland erachter (enorme schade).'

Vervolgens noemt hij het Posbankpaviljoen, dat momenteel vanwege de stormschade over de weg niet bereikbaar is. Daarna is de windhoos min of meer parallel aan de Beekhuizenseweg richting de Carolinahoeve gegaan. 'Hier is de tornado erg sterk geweest. Het schadespoor is zo'n 150 meter breed', weet Van den Born.

Zie ook: Posbank mogelijk tot na Pinksteren dicht na tornado

Mogelijk ook Brummen en Zutphen getroffen

Bij de Carolinahoeve zijn volgens de weerman veel bomen omgewaaid. 'Vervolgens is het schadespoor lastig te volgen over zandpaden. Het loopt door de bossen tot de buitenwijken van Dieren (westkant). Daar ben ik gestopt het te volgen. Nu we weten dat de tornado de bossen heeft overleefd, is er een gerede kans dat ook schade in Brummen en Zutphen ermee samenhangt. Dat vergt nog wat meer onderzoek.'

Tekst gaat verder onder de foto.

Omgevallen bomen die Van den Born op zijn weg tegenkwam. Foto: Reinout van den Born

Tijdens de reconstructie kwam Van den Born veel schade tegen in de natuur. 'Ik denk dat er honderden bomen zijn ontworteld. Verder zijn er veel toppen uit bomen gebroken. Mocht het spoor tot Zutphen doorlopen, dan kom je boven de 20 kilometer. Al met al dus een spectaculair spoor', aldus de weerman.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Rheden Rheden Natuur Noodweer Nieuws
Deel dit artikel: