Terborg

Terborg is een kleine stad in de Achterhoek die deel uitmaakt van de gemeente Oude IJsselstreek. Het stadje heeft al 600 jaar stadsrechten. Terborg ligt aan de Oude IJssel. Direct naast het centrum van het stadje ligt kasteel Wisch. In het zuidoosten, bij Silvolde, ligt het natuurgebied de Paasberg. De beschermheilige van de stad is Sint-Joris. De kleine stad telt ruim vier en een half duizend inwoners in 2019 (4648).

Kijk dit nou!

De inwoners van Terborg weten altijd precies wanneer ze thuis moeten zijn. Als de papklok luidt... Elke avond om 21.00 uur luidt de klok van de Nederlands-hervormde kerk. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat Terborg stadspoorten had. De klok werd geluid voor de poorten sloten, als teken voor de bewoners om naar huis te gaan voor het avondeten. In veel gevallen aten de mensen in die tijd 's avonds pap, vandaar de naam papklok.

Dat Terborg een historische plek is, willen de inwoners graag weten. Geen wonder dat er een groot feest werd gegeven ter gelegenheid van het 600 jarig jubileum. 

De mooiste plek

Hier komt het eigenlijk allemaal samen.”
Mark Kuiperij, teamcaptain

De mooiste plek van Terborg volgens teamcaptain Mark Kuiperij is toch wel echt het horecaplein, het Sint Jorisplein. Hier worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd en feesten gegeven, onder andere in verband met het 600-jarig stadsrechtenjubileum van Terborg. De activiteiten zijn talrijk, van onder andere een kermis tot een openluchtspel tot aan zomerfeesten en andere festiviteiten. Terborg viert feest en het centraal gelegen Sint Jorisplein is het onlosmakelijke middelpunt van dit festijn.

Bezienswaardigheden

Kasteel Wisch Natuurgebied De Paasberg Papklok
     

Evenementen

Koningsnacht Koningsdag Ronde van de Achterhoek
Kinderkamp Terborg Terborgs openluchtspel Sinterklaasintocht
Kerstmarkt  Wischkwis ProjectM
Zomerfietstochten (juli) Terborgse Kermis Dodenherdenking bij monument
Hemelvaartsmarkt Terborg Toernooi  

Wandelroutes

Rondje silvolde-terborg- etten Ommetje Terborg
11 kilometer 10 kilometer
Bron: routeyou.com Bron: ivn.nl

Fietsroutes

Gaanderen - Doetinchem - Terborg Terborg - Terborg Montferland
27 kilometer 32 kilometer  50 kilometer 
Bron: route.nl Bron: fietsknoop.nl Bron: route.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: