Zomer in Gelderland: Dit kun je doen en zien in het Woold

WOOLD - Vandaag zijn we met Zomer in Gelderland in het Woold. Kom je langs? Dit kun je doen en zien in het Woold.

Woold, ook wel Het Woold, is geen dorp, maar een buurtschap van Winterswijk. kende op 1 januari 2019 879 inwoners en zij zijn verdeeld over ruim 24 vierkante kilometer. Het buurtschap heeft wel een eigen basisschool voor 60 kinderen; OBS Woold.

Langskomen?

Wil je langskomen op 20 augustus? Dan ben je van harte welkom bij Verenigingsgebouw Juliana (Gosselinkweg, Winterswijk - Woold).

Kijk dit nou!

Als je in Woold een huis wil kopen, moet je geluk hebben dat er iets vrij komt. Sinds 1998 werden in Woold 65 woningen verkocht. Daarvan waren 47 vrijstaande woningen en 13 twee-onder-een-kapwoningen, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster in opdracht van Omroep Gelderland. Gemiddeld komen er dus drie of vier woningen per jaar in de verkoop.

WOII

In de periode tussen 30 maart en 2 april 1945 bevrijden de Britten en de Canadezen in sneltreinvaart het grootste deel van de Achterhoek. Op een aantal plaatsen moet fel slag worden geleverd, maar de geallieerde aanpak - eerst de boel platschieten, dan oprukken - werpt zijn vruchten af.

Op 30 maart trekken de Britten vanuit de richting Bocholt bij Winterswijk over de grens. De opmars de Achterhoek in kent eenzelfde start als het grondoffensief tijdens operatie Market Garden op 17 september 1944. De twee Britse divisies met tanks en pantserwagens krijgen 's ochtends direct na het passeren van de grens op de Meerdinkweg in de Winterswijkse buurtschap 't Woold te maken met fanatieke Duitse tegenstand. De Duitsers waren de 29e maart naar 't Woold gegaan en hadden zich daar ingegraven met een grote hoeveelheid tankafweergeschut en de gevreesde Panzerfäuste. De slag zou bekend komen te staan onder de naam 'De Wooldse Tankslag'

Lees hier het hele verhaal van het Omroep Gelderland-platform '75 Jaar Vrijheid'.

De mooiste plek

Hier zie je de saamhorigheid van ons dorp
Sandra Metaal-Ten Dolle

Team Woold heeft het verenigingsgebouw Juliana als mooiste plek aangewezen.

Presentatrice Angelique Krüger ging kijken in het verenigingsgebouw.  

Verslaggever Laurens Tijink ging met teamlid Jan Hoitink naar zijn mooiste plekje. 

Bezienswaardigheden

Berenschots Watermolen Verenigingsgebouw Juliana Natuurgebied Het Wooldse Veen
Natuurgebied Bekendelle    

Evenementen

Paasvuur (maart) Hamalandtochten (september) Het Wooldse feest

Wandelroutes

Niet ver van Barlo ligt het natuurgebied Korenburgerveen. Natuurverslaggever van het Omroep Gelderland-platform BuitenGewoon bezocht dit natuurgebied, onder andere met de boswachter van het terrein. Lees hier alles over deze wandeling, of bekijk één van onderstaande routes. 

Fotograaf: Edward van Bakkum

4 eickenpad Mooi Achterhoek
3,5 tot 7 kilometer 8 kilometer
Bron: Golfbaanhetwoold.nl Bron: mooi-achterhoek.nl

Fietsroutes

Langs de Steengroeve Het Woold Woold en Water
33,8 kilometer 31,7 kilometer 49 kilometer
Bron: fietsnetwerk.nl Bron: fietsknoop.nl Bron: achterhoekseroutes.nl

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!