Petitie tegen monopolist op warmtenet, maar volgens Nuon kan het niet anders

NIJMEGEN - De Nijmeegse PvdA is een petitie gestart tegen de monopolie van Nuon op het warmtenet in Nijmegen-Noord. Met de petitie wil de partij keuzevrijheid voor inwoners afdwingen en zorgen voor heldere, transparante tarieven.

door Sven Strijbosch

Verschillende bewoners van woningen in Nijmegen-Noord, die zijn aangesloten op het warmtenet, voelen zich met handen en voeten gebonden aan Nuon. Het warmtenet in Nijmegen-Noord is volledig in handen van de energiegigant. Overstappen naar bijvoorbeeld Essent kan niet.

Tot 2045 is het warmtenet er in handen van Nuon en tot die tijd zitten bewoners dus aan het bedrijf vast. Afkoppelen kan, maar bewoners moeten dan dure investeringen doen als bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen. Gas is er immers niet. 

Zie ook: Gemeenteraad Nijmegen: 'Wat ging er mis bij de aanleg van het warmtenet?'

Te kleine markt voor keuzevrijheid

Eerder trokken bewoners al bij Omroep Gelderland aan de bel over de positie van Nuon. Ook wordt er geklaagd over tarieven die hoog en niet transparant zijn. PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman hoopt met deze petitie soortgelijke gevallen in de toekomst te kunnen voorkomen. 

Volgens Nuon en de gemeente Nijmegen kan het nou eenmaal niet anders. Het gaat voor de energieleverancier om een hele kleine markt waarbij forse investeringen zijn gedaan. 'In Nijmegen hebben we 7.000 huizen aangesloten met één dominante bron: de ARN in Weurt. Dat is een hele kleine markt. Daarom zie je dat het een monopoliesysteem is', legt Arno van Gestel van Nuon uit.

Zie ook: 'Onze stookkosten zijn verdubbeld'; Nijmegenaren balen van warmtenet Nuon

Altijd sprake van monopolie 

Die monopolie is er overigens niet alleen in Nijmegen. Stadswarmtenetwerken zijn over het algemeen monopoliesystemen. Zowel in binnen- en buitenland. Van Gestel benadrukt dat bijvoorbeeld de ACM in Nederland toeziet op eerlijke tarieven.

Bekijk de reactie van Nuon


 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: