Geen verbod op ballonnen in Wageningen, wel meer ontmoediging

WAGENINGEN - Ballonnen oplaten wordt niet verboden in de gemeente Wageningen. Connect Wageningen en GroenLinks lieten daarover een proefballonnetje op, maar die wilde maandagavond bij de meeste raadsleden niet landen. De burgemeester belooft wel om meer in te zetten op ontmoediging van vervuiling door bijvoorbeeld ballonnen.

door Bastiaan van Blokland

Voorafgaand aan de rondvraag over de motie schoof burgemeester Geert van Rumund een stoeltje door en gaf zijn rol als voorzitter tijdelijk aan PvdA-fractievoorzitter Mathilde Maijer. Want Van Rumund is als burgemeester verantwoordelijk voor onder meer handhaving. En daar ging dit gesprek over.

Hoe handhaaf je?

Connect Wageningen stelde voor, met steun van GroenLinks, om ballonnen oplaten geheel te verbieden, omdat het slecht is voor dier en natuur. Dat verbod moest dan worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar zo'n wijziging heeft wel consequenties, legde Van Rumund uit. 

Behalve dat het nog even niet op de agenda staat om de APV ingrijpend te wijzigen, betekent zo'n verbod ook dat je moet gaan handhaven. En daar kon 'm weleens de crux zitten, want hoe doe je dat effectief? Dat was Van Rumunds voornaamste punt.

Duidelijk communiceren

De burgemeester zegde toe meer in te zullen gaan zetten op communicatie naar de inwoners van Wageningen toe. Om hen duidelijk te maken wat de effecten zijn van vervuiling en dus wat ballonnen, maar ook confettikanonnen (een extra punt dat de Stadspartij te berde bracht), eigenlijk aan schade aanrichten aan de natuur.

Geen meerderheid

D66 en VVD gaven aan voor een slanke APV te zijn; niet te veel regels opleggen, maar inzetten op communicatie. De huidige regels en de aanvullende communicatie zijn voor hen voldoende. Dat vonden ook ChristenUnie, Stadspartij en CDA.

GroenLinks, Connect, Pvda en de SP stemden uiteindelijk voor: 11 stemmen. Niet genoeg voor een meerderheid. Maar de raad kreeg dus wel de toezegging dat de burgemeester zich wil richten op een 'communicatiestrategie'. Niet alleen voor ballonnen, maar ook voor andere zaken die schadelijk zijn voor het milieu.

Zie ook: Ballonnetje oplaten in Wageningen onder vuur

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: