Transportband wint het voorlopig van veel duurdere fietshelling in Nijmegen

NIJMEGEN - Bij de Hezelpoort in Nijmegen komt een transportband voor fietsen. Daarmee wordt het makkelijker voor fietsers om snelfietsroute De Snelbinder op te komen. Het relatief goedkope systeem is een voorlopig alternatief voor de veel duurdere fietshelling die eigenlijk gepland staat. Toch vervolgt het college het onderzoek naar die fietshelling omdat die oplossing beter zou zijn en langer zou meegaan.

Het transportsysteem komt er op verzoek van Jean-Paul Broeren van Stadspartij DNF. Hij vindt het onnodig dat er een fietshelling gecreëerd wordt van bijna 2,5 miljoen euro, terwijl fietsers zo'n 700 meter verderop bij het politiebureau het snelfietspad ook op kunnen rijden. 'Zo ruim zitten we niet in het geld in Nijmegen en je kunt het maar één keer uitgeven', aldus Broeren.

Transportband schijntje in vergelijking met fietshelling

Op zijn verzoek heeft het college nu laten uitzoeken of bij de huidige trappen bij de Hezelpoort een transportsysteem voor fietsen geïnstalleerd kan worden, zoals dat ook gebruikt wordt bij de fietsenstalling op Plein '44. Fietsers die hun rijwiel mee omhoog nemen worden daarbij geholpen door een motor aangedreven tandriemband. En fietsen die mee naar beneden worden genomen worden afgeremd door een borstelgoot die weerstand op de wielen biedt.

Dat systeem kost honderdduizend euro en dat is een schijntje in vergelijking met de 2,4 miljoen euro die een fietshelling moet kosten. Toch zijn er volgens het college ook nadelen. Zou kan de transportband niet gebruikt worden door zware en brede fietssoorten, zoals bakfietsen en speedpedelecs, en brom- en snorfietsen en scootmobielen.

Wethouder wil op langere termijn toch liever fietshelling

Dat nadeel heeft een fietshelling die gepland staat aan de overkant van de trappen bij de Hezelpoort niet. 'Een fietshelling zal daarom zeer waarschijnlijk ook zorgen voor méér fietsers en voetgangers die de Snelbinder gaan gebruiken dan een fietstransportbandsysteem', schrijft wethouder Tiemens aan de Nijmeegse raad.

Volgens de wethouder begint de opgang naar De Snelbinder bij het politiebureau nu al het 'verzadigingspunt' te bereiken. En in de toekomst voorziet zij alleen nog maar meer drukte gezien de groei van nieuwbouwwijken in Nijmegen Noord en het Waalfront.

Bovendien gaat het fietstransportsysteem volgens haar maar zo'n tien jaar mee terwijl een fietshelling een levensduur van vijftig jaar heeft. Daarom wil zij naast het installeren van het systeem toch doorgaan met onderzoek naar de fietshelling.

'Wie weet laten ze 'm wel liggen'

Bedenker Jean-Paul Broeren van het plan voor een transportsysteem is echter positief. 'Wie weet werkt de transportband wel zo goed dat het college die laat liggen.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: