Extra lange zit bij Raad van State over bestemmingsplan Eerbeek

EERBEEK - De Raad van State buigt zich dinsdag en woensdag over het bestemmingsplan Eerbeek. Bewoners, ondernemers en milieuorganisaties hebben zo uiteenlopende bezwaren dat de hoogste bestuursrechter er extra tijd voor uittrekt.

Eerbeek zit al jaren 'op slot': er wordt nauwelijks gebouwd, maar een nieuw bestemmingsplan moet daar verandering in brengen. Omdat woonhuizen, winkelgebieden en papierindustrie er dicht op elkaar zitten, knelt het al snel. Niet voor niets hebben meerdere partijen zich nu bij de Raad van State gemeld met bezwaren.

Zo maakt de Gelderse Natuur- en Milieufederatie bezwaar tegen eventuele uitbreiding van twee papierfabrieken, wat met dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt zou worden. 'Als ze uitbreiden, dan moeten we meer grondwater onttrekken. Daardoor zou de verdroging toenemen, terwijl we juist doelstellingen hebben in Brummen en de Veluwe om natuur te herstellen', vindt Dennis Oosting.

Uitbreiding papierfabrieken

Ook omwonenden verzetten zich tegen die uitbreidingsmogelijkheid. Hans Trip van de papierfabrikant Mayr-Melnhof laat in het midden of er plannen zijn, maar hij zou die optie juist graag openhouden. 'De meeste bedrijven zouden die mogelijkheden willen behouden. Als alles op slot gaat, komt dat niet ten goede van de bedrijfsvoering', vindt hij.

Elders protesteren bewoners van de Tullekenweg ertegen dat hun recreatiewoningen, waar ze soms al jaren wonen, niet omgezet worden naar gewone woonhuizen. De nabijgelegen papiergroothandel Palm verzet zich juist tegen het omzetten van bedrijfswoningen naar normale woonhuizen, omdat dat betekent dat zij minder geluid mogen maken. 'We werken hier met zware machines – shredders, heftrucks, vrachtwagens – dus we maken wel wat geluid', zegt eigenaar Rolf Bruins.

Beloftes van de gemeente

Achter de schermen wordt er nog wel gewerkt aan het bestemmingsplan. Zowel de papiergroothandel Palm als een bewoner van de Tullekenweg vertellen dat er al beloftes liggen van de gemeente waarmee wordt tegemoetgekomen aan hun wensen.

Vanwege de grote diversiteit aan bezwaren verwacht de Raad van State ook langer te doen over de uitspraak. Normaal streeft de hoogste bestuursrechter naar een uitspraak na zes weken, maar vanwege de omvang van de zaak heeft hij daar nu waarschijnlijk langer de tijd voor nodig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Brummen Eerbeek Nieuws
Deel dit artikel: