Hondenbelasting: prima zo of weg ermee? Vul onze enquête in (gesloten)

NIJMEGEN - In Nijmegen betaal je het meest en in Elburg werd het afgeschaft: de hondenbelasting. Waar betaal je in Gelderland nog hondenbelasting en hoeveel? Dat lees je hier. Daarbij willen wij jou graag wat vragen stellen over die 'blaftax'.

door Bastiaan van Blokland

Ligt er door hondenbelasting aanzienlijk minder hondenpoep op straat, of maakt dat niet uit? Misschien betaal je juist heel veel, maar zie je daar maar weinig van terug. Wij willen er graag alles over weten. Help jij ons mee?

De enquête is gesloten. Resultaten hiervan komen binnenkort op onze website.

In Nijmegen betaal je 111 euro voor één hond en voor een tweede bijna 170 euro per jaar. Het is daarmee de duurste gemeente in Gelderland.

In West Maas en Waal betaal je nét geen 16 euro en voor de tweede viervoeter 31,80 euro. Afgezien van die gemeenten waar je helemaal niets betaalt, is dat het allergoedkoopst.

Bekijk hieronder hoe hoog de hondenbelasting per gemeente is. Bij Overbetuwe moet worden opgemerkt dat je buiten de bebouwde kom 50 procent van het vermelde tarief betaalt.

Cijfers via

Steeds meer gemeenten schaffen de hondenbelasting af. Een reden daarvoor is onder meer handhaving: het is vaak niet rendabel om controleurs in te zetten die kijken of mensen een hond hebben en hun belasting wel betalen.

Elburg schafte die zogenoemde 'blaftax' vorig jaar af. In Ede bracht de SGP afschaffing onlangs ter sprake. Maar het college wil hier voorlopig niets van weten. Daar blijft het dus gehandhaafd, met 33 euro per jaar voor één hond. De tweede kost bijna 50 euro.

Nog altijd meer wél dan niet

In 2018 hieven 17 Gelderse gemeenten de belasting niet. Ook de nieuwe gemeente West Betuwe doet dit (per 2019) niet. Dat was goed nieuws voor hondeneigenaren van het voormalige Geldermalsen, waar de belasting nog wél gold.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!