Arnhem en omstreken / Achterhoek

Renkum wil meer openbare toiletten voor kwetsbare inwoners: 'Ik plan mijn dag rondom het toiletbezoek'

© PxHere
OOSTERBEEK - De gemeente Renkum wil meer openbare en toegankelijke toiletten realiseren. Deze moeten duidelijk herkenbaar zijn met een afbeelding van ‘de Renkumse sleutel’ en aangemeld worden bij de 'HogeNood-app'. Voor Oosterbeeker Martin zou dit een uitkomst zijn: 'Ik ben nu volledig afhankelijk van de gunsten van anderen.'
door Huibert Veth
Het voorstel voor extra openbare en goed toegankelijke toiletten kwam van D66. Voor veel chronisch zieken zoals buik- en blaaspatiënten en rolstoelers bieden de extra voorzieningen een oplossing. Ook zwangere vrouwen, ouderen en ouders met kinderen zijn hiermee geholpen. Volgens D66-fractievoorzitter Mandy Kreuzen heeft een kwart van de inwoners problemen met een goede toiletgang en zijn daar nu onvoldoende voorzieningen voor.

'Afhankelijk van anderen'

Martin heeft een chronische darmontsteking: 'Dat leidt tot spontane aanvallen van diarree. Het komt erop neer dat ik mijn dag plan rondom het toiletbezoek. Ik ben afhankelijk van de gunsten van anderen en dan is er altijd een risico dat het te laat is.' Hij vraagt zich af wie er geen problemen mee heeft om een luier aan te trekken om vervolgens met die volle luier vanuit het centrum van je dorp terug te moeten lopen naar huis.
Momenteel zijn er in de gemeente Renkum vier openbaar toegankelijke toiletten bekend. Daarvan is er één toegankelijk voor mindervaliden. Onderdeel van het voorstel is een bewustwordingscampagne. De 2.000 euro hiervoor wil de gemeente bij de provincie ophalen. Het gemeentebestuur werkt het voorstel verder uit.