Arnhem maakt mogelijk meer ruimte voor woonwagenbewoners

ARNHEM - Het aantal standplaatsen voor woonwagens in Arnhem wordt mogelijk uitgebreid. Woonwagenbewoners hebben behoefte aan 98 extra plekken, blijkt uit een woononderzoek.

De stad heeft op dit moment 128 standplaatsen voor woonwagens, verdeeld over dertien locaties. Van alle bewoners zijn er 45 die nog bij hun ouders wonen en op zoek zijn naar een eigen plaats voor een woonwagen. Ook zijn er 45 mensen die in een regulier woonhuis wonen, maar weer terug willen naar een plek op een woonwagenkamp. 

Achterstallig onderhoud

De gemeente maakt nu samen met woningcorporaties en de huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem een plan op om te bekijken of er ook meer standplaatsen bij kunnen.

Ook de brandveiligheid van de standplaatsen wordt aangepakt. Doordat de woonwagens vaak dicht op elkaar staan kan bij brand het vuur snel naar de buren overslaan. Bewoners melden verder dat er veel achterstallig onderhoud is aan de bestrating, het groen en de bergingen op de woonwagenkampen.

'Het is goed dat we nu weten welke wensen de woonwagenbewoners precies hebben', schrijft wethouder Wonen Ronald Paping. 'Nu zetten we de volgende stap: samen kijken hoe en in hoeverre standplaatsen gerealiseerd kunnen worden en op welke termijn.'

Wanneer en waar de extra woonwagens er komen en of dit ook financieel haalbaar is, kan de gemeente nog niet zeggen. Het plan van aanpak wordt nog voor het eind van het jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

Dicht bij familie

Tonnie Bosvelt, secretaris van de huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem is blij met het plan, al had ze in eerste instantie gehoopt dat het sneller zou gaan. 'We hoopten eerst dit jaar al te kunnen starten, maar het gaat een lang proces worden heeft de gemeente ons gezegd.'

De beloftes die nu zijn gedaan door de wethouder geeft Bosvelt meer vertrouwen in de toekomst, zegt ze. 'De gemeente denkt goed mee. Maar we blijven ons wel hard maken om ons doel te bereiken. Hele gezinnen wonen nu soms nog bij hun ouders. Anderen kopen een huisje vlak naast het kamp, om toch dicht bij de familie te kunnen zijn.'

Protest

De standplaatsen voor woonwagens staan onder druk vanwege het zogeheten 'uitsterfbeleid.' Dat beleid houdt in dat veel gemeenten vrijgekomen standplaatsen niet opnieuw voor woonwagens wil benutten. De Nationale Ombudsman oordeelde dat het gevoerde uitsterfbeleid voor woonwagenkampen in strijd is met de rechten van de mens.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam vorige zomer met een nieuwe landelijke visie op het woonwagenbeleid waarin staat dat gemeenten moeten zorgen voor voldoende standplaatsen voor jonge woonwagenbewoners. Vorig jaar kwamen woonwagenbewoners nog in protest tegen het gebrek aan het aantal standplaatsen in Elst, Arnhem en Renkum.

Zie ook: 'Woonwagenbewoners pikken het niet langer en trekken de put los'

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: