Les over Market Garden in Overasselt: er viel een parachutist door het dak van mijn huis

OVERASSELT - Kinderen van basisschool de Zilverberg in Overasselt mochten een logo ontwerpen voor de herdenking van 75 jaar Operatie Market Garden. Het winnende logo wordt door de gemeente Heumen ook echt gebruikt bij herdenkingsactiviteiten.

Het ontwerpen van een logo maakt onderdeel uit van een lesprogramma. De kinderen van de basisschool in Overasselt leren over een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van hun dorp, 75 jaar geleden. Toen uit de lucht ontelbare parachutisten naar beneden kwamen tijdens Operatie Market Garden. In een poging om ons van de Duitse bezetter te bevrijden

Tekst gaat verder onder de reportage.

Oorlog in 2019 toch nog heel dichtbij

Twan Verploegen en Markus van Hoorn uit groep 8 maakten samen het winnende logo. Uit handen van burgemeester Marriët Mittendorf kregen ze een t-shirt met hun eigen logo daarop gedrukt. Het lijkt heel ver weg, 75 jaar geleden. Maar voor de kinderen in Overasselt is het in 2019 toch nog heel dichtbij.

Twan Verploegen woont bijvoorbeeld vlakbij een weiland waar de parachutisten 75 jaar geleden landden. Min of meer in zijn achtertuin. Daar staat nu een monument dat de luchtlandingen en de mensen die omkwamen herdenkt. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Twan Verploegen en Markus van Hoorn met hun winnende logo en burgemeester Mittendorff (foto: Omroep Gelderland)

Opa kan er nog om huilen

De opa van een andere leerling, Lana Jacobs, vertelde haar dat één van die parachutisten destijds dwars door het dak van haar huis naar beneden stortte. De opa van Lana was 8. Maar ze ziet met eigen ogen dat die periode hem nog altijd raakt.

'Als hij erover nadenkt moet hij vaak wel gewoon huilen', vertelt Lana. 'Laatst nog tijdens de herdenking. Ik word er ook wel verdrietig van', voegt ze daar eerlijk aan toe.

Lana Jacobs wijst de plek aan waar de parachutist 75 door het dak heen viel (foto: Omroep Gelderland)