Nieuws

Omstreden bomenkap Achterhoek uitgesteld; op zijn vroegst na de zomer besluit

De provincie Gelderland neemt op zijn vroegst na de zomer opnieuw een besluit over het zeer omstreden plan om bomen in de Achterhoek te kappen, zo is deze week duidelijk geworden. Honderden oude bomen langs provinciale wegen mogen daarom voorlopig, in ieder geval dit jaar, blijven staan. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland neemt op zijn vroegst na de zomer opnieuw een besluit over het zeer omstreden plan om bomen in de Achterhoek te kappen, zo is deze week duidelijk geworden. Honderden oude bomen langs provinciale wegen mogen daarom voorlopig, in ieder geval dit jaar, blijven staan.
door Melanie Lokate
Gelderland wilde dit najaar bomen langs eeuwenoude lanen weghalen. Dat zou nodig zijn voor de verkeersveiligheid, omdat de bomen te dicht langs de weg staan. Maar het eerste project, de kap van 343 eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo, leverde een storm van protest op.

Stichting Natuurlijk Achterhoek is optimistisch

'De kap is nog niet van de baan, maar het is nu allemaal wel veel positiever', reageert Petra Sips van de Stichting Natuurlijk Achterhoek. Zij is optimistisch na een overleg met de provincie Gelderland over de voorgenomen bomenkap langs de N319.
'De kap gaat sowieso niet dit najaar plaatsvinden, omdat ze dat vergunningentechnisch niet meer kunnen redden en de komende tijd worden inwoners veel beter meegenomen in de plannen.'

Veel protest

De afgelopen weken ontstond er veel onrust onder inwoners, natuur organisaties en politieke partijen, nadat duidelijk werd dat met de  herinrichting van de N319 tussen Ruurlo en Groenlo ook 343 bomen gekapt moeten worden.
'We zijn een petitie gestart en binnen korte tijd hadden we genoeg handtekeningen om het op de agenda van de politiek te zetten', vertelt Sips uit. Achter de schermen werd intussen veel gesproken over de voorgenomen kap. De provincie kwam met het bericht dat de plannen voor de massale kap voorlopig worden uitgesteld. 

Wakker geschud

'Mensen hebben bij de woorden 'aanpak N319' gedacht: ach wegwerkzaamheden. Prima', legt Sips uit. 'Nu worden mensen wakker geschud en komen ze er achter dat het niet alleen om het aanpakken van de weg gaat, maar om de aanpak van de hele omgeving.'
Tijdens het overleg met de provincie hebben de natuurpartijen die aan tafel zaten alternatieven op tafel gelegd, zoals het plaatsen van vangrails tussen de bomen en het verlagen van de maximumsnelheid op alle N-wegen naar 70 km/uur. 
Deze woensdag komen een aantal leden van Provinciale Staten op locatie kijken. In juni wordt er inhoudelijk gesproken over de kap van bomen langs N-wegen en inwoners en organisaties worden dus de komende tijd actiever bij de plannen betrokken.

'Kap uiterst middel'

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) antwoordde recentelijk op Kamervragen dat 'bomenkap een uiterst middel is'. Provincies zouden zo'n besluit goed moeten onderbouwen.
De provincie gaat de vitaliteit van de bomen opnieuw onderzoeken. Verplaatsen van de oude bomen zou een optie kunnen zijn. Ook wordt nog eens gekeken of er toch geen vangrails tussen de bomen en de weg kunnen komen.

'Landelijke discussie'

Gelderland is geschrokken van alle commotie rond de bomenkap. De provincie vindt dat er een landelijke discussie moet komen. 'Het verwijderen van obstakels in wegbermen is namelijk landelijk veiligheidsbeleid.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!