Nieuws

Gras, zand en water: is dat kunst?

© Omroep Gelderland
PERSINGEN - Midden in de Ooijpolder, aan de voet van de Thornsche molen, ligt een kunstwerk. Maar wel opletten, want je fietst of loopt er zo aan voorbij.
Elke week gaat kunstkenner Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere kunstwerken. Deze week neemt hij een kijkje bij het kunstwerk 'Open' in de Ooijpolder bij Nijmegen.

'OPEN' heet het kunstwerk en het is van de hand van kunstenaar Paul de Kort. Dit werk is onderdeel van het landschap. Of beter nog: het landschap is hier een kunstwerk. Wel met wat aanpassingen door de kunstenaar.
Tekst gaat verder onder de reportage.
Gras, zand en water: is dat kunst?
De Kort heeft het landschap een vorm gegeven die hij wil. Hij heeft er wat aan toegevoegd. En dan wordt het landschap ineens kunst; wordt het landschapskunst.

Het ligt er alsof het zo hoort

Als toevallige passant lijkt het misschien op een deel van een vestingswerk dat al eeuwen daar ligt en daar dus ook thuis hoort. Zoals op zoveel plekken in ons landschap nog resten van vestingwerken liggen. Maar dit is iets anders. Dit ligt hier nog geen tien jaar. En als je beter kijkt, dan zie je het ook wel.
Het is een kunstmatig eiland. Gemaakt met water, gras, zand, klei, baksteen. Met die materialen wordt het woord OPEN gevormd. Als symbool voor iets positiefs. Openstaan voor iets of iemand. Een open blik op het landschap om je heen.