Nieuws

Heerde ziet niets in samenwerking met Elburg, Nunspeet en Oldebroek

De voltallige gemeenteraad van Heerde ziet niets in een samenwerking met de gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek. Dat bleek maandagavond tijdens een raadsvergadering. Het provinciebestuur wil dat nog deze zomer een verkenner start om een samenwerkingstraject tussen Heerde, Hattem, Oldebroek, Elburg en Nunspeet te onderzoeken. © Omroep Gelderland
HEERDE - De voltallige gemeenteraad van Heerde ziet niets in een samenwerking met de gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek. Dat bleek maandagavond tijdens een raadsvergadering. Het provinciebestuur wil dat nog deze zomer een verkenner start om een samenwerkingstraject tussen Heerde, Hattem, Oldebroek, Elburg en Nunspeet te onderzoeken.
door Maaike de Glee
De voltallige raad van Heerde stemde maandagavond unaniem voor het indienen van een zienswijze, waarin Gedeputeerde Staten wordt gevraagd meer duiding te geven aan de context en het oogmerk van het traject van bestuurlijke verkenning. Het provinciebestuur heeft het verkenningstraject naar samenwerking voor Heerde, Hattem en Oldebroek gekoppeld aan een extra bijdrage van 3,9 miljoen euro voor een nieuwe op- en afrit op de A28 voor bedrijventerrein Hattemerbroek. 

Epe wil niet

Heerde sprak zich al eerder uit voor een een versterking van de ambtelijke samenwerking met de gemeenten Hattem en Epe, de zogeheten noord-zuid as. Echter heeft de gemeente Epe aangegeven niet mee te willen doen in deze verkenning. Een gemiste kans, aldus het college van Heerde. 'Wij vinden het heel erg teleurstellend,' aldus Wim de Weerdt van Gemeentebelang Boerenpartij.
'Zonde van de tijd', zegt ook VVD-fractievoorzitter Beerd Volkers. Hij ziet niets in het verkennende traject, nu ook wordt gekeken naar een mogelijke samenwerking met de gemeenten Elburg en Oldebroek.  

'Geen fusie'

Burgemeester Jacqueline Koops benadrukte dat het in dit verkenningstraject niet gaat om een mogelijke fusie tussen de gemeenten. 'Het gaat hier echt om een verkenning naar een regionale samenwerking op inhoud.' 
Maar ook al gaat het volgens de burgemeester niet om een fusie, de lokale PvdA fractie ziet niets in een ambtelijke samenwerking met de andere gemeenten. Fractievoorzitter Bram Horst: 'Een samenwerking met Elburg en Oldebroek kan in de toekomst ook zorgen voor belemmeringen. Daarom zien wij alleen een ambtelijke samenwerking met Hattem en Epe. Het CDA benadrukt hierbij ook nog eens dat inwoners van Heerde dit ook eerder hebben aangegeven.' 
De boodschap van de raad kwam zeker aan bij de burgemeester. 'Het is hier in beton gebeiteld. Keiharde lijnen, we zullen dat zeker in ons achterhoofd houden.' Het is nu afwachten met welke reactie de provincie komt op de zienswijze van Heerde.
Naar verwachting zal deze zomer een verkenner worden aangesteld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!