Nieuws

Wateroverlast door regen: Breedeweg wil geen afvoerputje meer zijn

wateroverlast 30 mei 2016
Wateroverlast door hevige regenval. Het blijft een groot probleem in de heuvelachtige gemeente Berg en Dal. Er wordt geprobeerd op allerlei manieren het tij te keren, maar opgelost is het probleem voor de geplaagde inwoners nog lang niet. Maandagavond worden inwoners van het dorp Breedeweg bijgepraat. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Wateroverlast door hevige regenval. Het blijft een groot probleem in de heuvelachtige gemeente Berg en Dal. Er wordt geprobeerd op allerlei manieren het tij te keren, maar opgelost is het probleem voor de geplaagde inwoners nog lang niet. Maandagavond worden inwoners van het dorp Breedeweg bijgepraat.
Berg en Dal. Het zit al in de naam van de gemeente. Het dorp Breedeweg ligt in één van de dalen en is daarmee een afvoerputje voor regenwater.
Wat is er al gebeurd om wateroverlast in Breedeweg te verminderen? En welke stappen zetten de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland de komende periode? Wat vinden inwoners van deze plannen? En wat kunnen ze zelf doen om wateroverlast aan te pakken? Deze vragen komen aan bod tijdens de informatieavond voor inwoners van Breedeweg. 
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder
Wateroverlast door regen: Breedeweg wil geen afvoerputje meer zijn

Veel schade

Dat er wat moet gebeuren is glashelder. Al jaren zijn er momenten dat straten in wilde rivieren veranderen en aanwonenden moeten toezien hoe modderwater hun huizen binnen kolkt om de huisraad en de woning zelf te vernielen.
Bij de buurtmarkt in Breedeweg ging de hele voorraad in de kelder al verschillende keren verloren. De laatste keer brak er meer dan 150.000 liter water dwars door de muur heen.

Oplossing duur nog wel even

Het probleem is al jaren oud en veel inwoners van de gemeente zijn het regenwater dat hun huizen binnen dendert meer dan spuugzat. Bezorgde burgers vinden dat de aanpak van de overlast te lang op zich laat wachten.
Sylvia Fleuren, wethouder gemeente Berg en Dal, vindt zelf ook dat het lang duurt voor er een oplossing is. Maar ze wijst er op dat de oplossingen om het tij te keren complex zijn en veel geld kosten. Later dit jaar volgen ook informatie-avonden in Beek en Heilig Landstichting. Daar spelen soortgelijke problemen.

Zie ook: