Nieuws

Laagdrempelig kennis maken met de dood in Zelhem

Jongeren en andere geïnteresseerden maakten zaterdag in de Lambertikerk in Zelhem op een laagdrempelige manier kennis met de dood. Tijdens een zogenaamde 'doedag' werden doodskisten en lijkwagens op een speelse manier ingezet, waarmee de organisatie taboes wilde doorbreken. © REGIO8
ZELHEM - Jongeren en andere geïnteresseerden maakten zaterdag in de Lambertikerk in Zelhem op een laagdrempelige manier kennis met de dood. Tijdens een zogenaamde 'doedag' werden doodskisten en lijkwagens op een speelse manier ingezet, waarmee de organisatie taboes wilde doorbreken.
'Ik hoop dat de manier waarop we laagdrempelig met de dood omgaan, wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. Afscheid nemen hoort namelijk gewoon bij het leven', aldus organisator Katinka Moerel.
Afscheidsfotograaf Rob de Joode ziet een groot verschil met ‘traditionele’ uitvaartbeurzen: 'Er is heel veel te doen. Normaal loop je langs kraampjes en krijg je informatie, maar hier kunnen mensen actief aan de slag.' Bezoekers konden bijvoorbeeld een ritje in een lijkwagen maken of kijken hoe iemand opgebaard moet worden.
De tekst gaat verder onder de video
Daarnaast kregen bezoekers ook de kans om een doodskist te beschilderen. 'Ik ben een regenboog aan het schilderen. Eerst dacht ik altijd; als ik over de dood praat, dan ga ik erover dromen. Ik denk dat dat niet meer gaat gebeuren nu ik hier ben geweest', vertelt de jonge bezoeker Fenne.