Liefdesmars uit protest tegen 'negatief geschreeuw'

APELDOORN - Ze is helemaal klaar met 'het negatieve geschreeuw'. En daarom houdt Amanda Kraal (31) uit Apeldoorn zondag een liefdesmars. 'Om iets positiefs uit te stralen en niet alleen maar ellende te benoemen.' Ze opperde het idee eind maart op Facebook. Er werd massaal gereageerd en voor de tocht meldden tientallen enthousiastelingen zich aan.

'Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen er komen', zegt Amanda vooruitblikkend op de liefdesmars. 'Het kunnen er vijftig zijn, maar ook vijfhonderd. Ik weet het echt niet.' Wie sowieso meelopen zijn de leden van het liefdescomité. 'Mensen die zich spontaan hebben gemeld en me helpen met de organisatie', verduidelijkt de initiatiefneemster. 

Power-up

De tocht start op het Marktplein in Apeldoorn. Daar krijgen deelnemers eerst een 'power-up' van een aantal coaches, zodat ze gemotiveerd aan de mars beginnen. De tocht gaat door meerdere parken in de stad. 'Langs de route staan een aantal mensen die iets bijdragen aan de positiviteit', vertelt Amanda.

Zo deelt iemand 'free hugs' uit en zorgen personal trainers voor oefeningen rond teambuilding. De liefdesmars moet aanstekelijk werken. 'Als je je goed voelt omdat iemand iets liefs doet voor jou, ben je geneigd dat ook uit te zetten in de wereld.'

Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)

'Gewend aan negativiteit'

De Apeldoornse, die in het dagelijks leven werkt als yogadocente, hekelt alle negatieve berichten op social media, het nieuws en ook in gesprekken die mensen met elkaar voeren. 'Het lijkt wel alsof we steeds meer gewend raken aan alle negativiteit die ons dagelijks bereikt', constateert ze.

Inmiddels hebben onder meer SIRE, die een campagne hebben lopen met #doeslief, de politie Apeldoorn en het Rode Kruis al laten weten mee te lopen met de mars. Ook de vergunning voor de mars is binnen. De tocht heeft een lengte van ongeveer drie kilometer en zal eindigen bij de sportvelden van HV Achilles.

Foto: Omroep Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: