Scherpenzelers mobiliseren dorpsgenoten om actie te voeren

SCHERPENZEEL - Waar een klein dorp groot in is. Actievoeren. Hielden ze eerder de bouw van een gemeentehuis tegen en daarna de fusie van hun gemeente met twee omliggende dorpen, nu strijden inwoners van Scherpenzeel tegen de bouw van een enorme loods in het dorp.

Door Ellen Kamphorst

Een groepje inwoners heeft zich verenigd in de stichting 'Houd Scherpenzeel Groen en Gezond'. Ze hopen met een enorme achterban hun gezicht laten te zien bij de eerstvolgende raadsvergadering en dus mobiliseren ze zaterdagochtend het hele dorp. Er staat een terreinwagen met twee vlaggen op het dak. Uit de speakers schalt de tune van The A-Team en de stem van Jan Ruijgrok: 'wij willen dat Scherpenzeel een groen dorp blijft, kom ook naar de raadvergadering van komende dinsdag om de gemeenteraad te overtuigen.'

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Werkgelegenheid

De inzet van de negen actievoerders is duidelijk.. Zij willen een groen dorp en zeker geen enorm bedrijventerrein. Ruijgrok: 'Ik heb in mijn leven nog nooit eerder actiegevoerd, dit is echt heel onwennig, maar ik vind het zo belangrijk.' Bewoners reageren grotendeels positief op de uitnodiging, al zijn ook geluiden over het belang van voldoende werkgelegenheid te horen. Volgens de actievoerders gaat het nieuwe bedrijventerrein alleen werkgelegenheid opleveren voor arbeidsmigranten en robots. 

Enorme loods

In maart is het al een keer gelukt. Toen kwamen 150 Scherpenzelers naar een raadsvergadering om uitbreiding van het bedrijventerrein tegen te houden. De grootste deel van het terrein zou bestemd zijn voor Modifast, een bedrijf dat kweek-, transport- en verpakkingsmaterialen maakt voor de tuinbouw.

Het is nog allerminst zeker dat het bedrijf de gewenste loods van 20.000 vierkante meter mag bouwen. De inwoners willen het in elk geval koste wat kost tegenhouden. Hun voornaamste argument: het is lelijk en levert de Scherpenzeler niks op.

De initiatiefnemers hopen dat de zaal komende dinsdag uit zijn voegen barst.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: