Nieuws

Vooral mannen willen burgemeester van Apeldoorn worden

John Berends.
Voor de burgemeestersvacature in Apeldoorn hebben zich 21 sollicitanten gemeld bij John Berends, de commissaris van de Koning in Gelderland. De geïnteresseerden zijn drie vrouwen en achttien mannen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Voor de burgemeestersvacature in Apeldoorn hebben zich 21 sollicitanten gemeld bij John Berends, de commissaris van de Koning in Gelderland. De geïnteresseerden zijn drie vrouwen en achttien mannen.
door Maaike de Glee
Onder de kandidaten bevinden zich negen burgemeesters, vijf wethouders en één volksvertegenwoordiger. De overige kandidaten zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, de overheid of de dienstverlenende sector. De leeftijd van de kandidaten varieert tussen de 28 en 61 jaar. Van de kandidaten zijn er drie vrouwen.

Procedure

De komende weken zal de de commissaris van de Koning, gesprekken voeren met een aantal sollicitanten. Vervolgens bespreekt hij alle kandidaten met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Apeldoorn. Samen stellen zij de selectie vast waarmee de commissie de procedure vervolgt. 
De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting in oktober in de gemeenteraad van Apeldoorn worden vastgesteld. Als de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken het Koninklijk Besluit hebben ondertekend is de kandidaat officieel benoemd tot nieuw burgemeester.
De commissaris van de Koning zal de nieuwe burgemeester beëdigen, waarna de burgemeester officieel in functie is. 
De verdeling naar politieke oriëntatie is als volgt:
  • CDA: 3
  • D66 : 2
  • Lokale partij : 1
  • PvdA : 3
  • SGP : 1
  • VVD : 6
  • Overig : 5
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!