Zevenaar schiet eigenaren verzakte woningen te hulp

ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar komt met een pakket aan maatregelen om zo'n 200 woningeigenaren te helpen. Door de extreme droogte afgelopen zomer zijn hun huizen verzakt en zitten er scheuren in de muren. Het college van burgemeester en wethouders wil 125.000 euro vrijmaken om gedupeerden te helpen.

Het gaat om woningen die in de jaren 70 direct op de klei zijn gebouwd. Er is dus geen gebruik gemaakt van heipalen. Door de extreme droogte afgelopen zomer klinkte de kleigrond in, waardoor de huizen verzakten. De gemeente is niet aansprakelijk voor deze schade. 'Toch willen we deze inwoners helpen', zegt wethouder Nanne van Dellen.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder na de video):

Woningeigenaren kunnen subsidie ontvangen als de advisering rond schade en herstel wordt gedaan door een erkend bureau. Ook stelt het college voor om een vergoeding van maximaal 250 euro beschikbaar te stellen voor het afkoppelen van de regenwaterafvoer van het riool en het vergroenen van de tuin.

De gemeenteraad moet hiermee nog wel instemmen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de grondwaterstand beter op peil blijft. Het college wil verder laten onderzoeken wat de aanwezigheid van grote bomen en hagen betekent voor de funderingen van huizen.

WOZ-waarde opnieuw beoordeeld

Alle woningen die zijn gemeld met verzakkingsschade worden voor de bepaling van de WOZ-waarde opnieuw beoordeeld. 'Eigenaren van deze huizen hebben daarom nog geen WOZ-beschikking gekregen', zegt Van Dellen. 'Die zal binnen een aantal weken op de mat vallen.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Zevenaar Zevenaar Nieuws
Deel dit artikel: