Nieuws

Geen Amerikaanse parachutisten bij herdenking van de oversteek

Bij de herdenking van de Waaloversteek in september zullen er dit jaar geen militairen van de 82ste Airborne Divisie de rivier oversteken in rubber bootjes. Dat heeft de Amerikaanse ambassade laten weten. De oversteek zou niet passen in het drukke herdenkingsprogramma van de eenheid. De parachutisten zullen wel deelnemen aan de traditionele dropping boven de Ginkelse Hei.
NIJMEGEN - Bij de herdenking van de Waaloversteek in september zullen er dit jaar geen militairen van de 82ste Airborne Divisie de rivier oversteken in rubber bootjes. Dat heeft de Amerikaanse ambassade laten weten. De oversteek zou niet passen in het drukke herdenkingsprogramma van de eenheid. De parachutisten zullen wel deelnemen aan de traditionele dropping boven de Ginkelse Hei.

Moedigste actie

Op 20 september 1944 staken Amerikaanse paratroopersde Waal over om de noordkant van de spoorbrug en de verkeersbrug te veroveren. Tijdens die overtocht in 26 wankele canvasbootjes werden ze zwaar beschoten door de Duitsers. Bij de operatie kwamen 48 soldaten om het leven. De oversteek werd door veteranen als een 'zelfmoordmissie' omschreven en geldt voor Amerikanen als een van de moedigste acties in de Tweede Wereldoorlog
bij de 70-ste herdenking in 2014 werd de oversteek nagespeeld door leden van de 82ste Airborne Divisie. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!