Barneveld wil ambulances en brandweerauto's niet vroegtijdig afschrijven

BARNEVELD - Als het aan de gemeenteraad van Barneveld ligt, worden oude ambulances en brandweerauto's niet vroegtijdig vervangen door milieuvriendelijkere varianten. De raad ging woensdagavond akkoord met een voorstel om de hulpdienstvoertuigen nog niet te vervangen.

Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en Stichting Veilig Thuis Gelderland-Midden willen dieselambulances en -brandweerauto's eerder afschrijven. Hierdoor kunnen er sneller milieuvriendelijke varianten gekocht worden die voldoen aan milieuzones van gemeentes. Voor 2022 moet ongeveer 40 procent van het personenwagenpark vervangen worden door emissieloze voertuigen. Zes jaar later moeten ze allemaal vervangen zijn door milieuvriendelijke varianten.

'Onnodig geld weggooien'

Voor SGP, ChristenUnie, Lokaal Belang en Burger Initiatief is dat ongewenst. 'Wij zijn van mening dat het juist niet goed is voor het milieu om materiaal eerder af te schrijven, terwijl ze nog goed meegaan', vertelde Arend Flier van SGP. 'Het voortijdig afschrijven van materiaal is onnodig geld weggooien', aldus Mijntje Pluimers van Lokaal Belang. Daarnaast vinden de partijen dat het oneerlijk is dat ook gemeentes zonder milieuzones moeten meebetalen aan de vervanging van hulpverleningsvoertuigen. 

Wethouder Hans van Daalen van ChristenUnie begrijpt de zorgen van de partijen. 'We kunnen kijken of de ontheffingen voor de milieuzones verlengd kunnen worden voor hulpdienstvoertuigen. Dan hoeven de zieken- en brandweerauto's nog niet vervangen te worden.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Barneveld Barneveld Nieuws
Deel dit artikel: