Streekvervoer staakt dinsdag tóch in Gelderland

ARNHEM - Ook in Gelderland staan komende dinsdag 28 mei bussen en treinen stil. Alleen in de Achterhoek wordt niet gestaakt voor een goed pensioen, kondigt vakbond FNV aan.

Een week geleden meldde FNV nog dat het stads- en streekvervoer in zowel Gelderland als Utrecht niet aan de landelijke staking meededen. Nu zegt de vakbond alsnog ov-personeel in Rivierenland en de Veluwe mee te hebben gekregen. Daarbij gaat het om medewerkers van respectievelijk Arriva en Keolis. Ook personeel van Qbuzz in Utrecht staakt.

Overlast nog onduidelijk

De ov-staking duurt 24 uur. 'We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt', aldus FNV-bestuurder Brigitta Paas.

Een woordvoerster van Arriva kan nog niet vertellen hoe groot de overlast voor reizigers wordt. Dat hangt volgens haar af van de stakingsbereidheid van personeel. 'We zijn nu aan het inventariseren wat de gevolgen zijn voor de dienstregeling en in welke regio's.' Waarschijnlijk wordt dat op de dag zelf pas duidelijk, verwacht zij.

Landelijke actiedag op 29 mei

Eind vorig jaar is het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen vastgelopen. De bonden voeren actie met als belangrijkste eisen: een pensioen dat meestijgt met de prijzen, het bevriezen van de AOW-leeftijd en een pensioen voor iedereen, dus ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.  

In andere sectoren roepen de vakbonden alle werkenden op om de dag na de vervoersstaking het werk neer te leggen, tijdens de pensioen-actiedag op woensdag 29 mei. 

Zie ook: Streekvervoer staakt, maar niet in Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Openbaar vervoer Nieuws
Deel dit artikel: