Nieuws

Aanpak leegstand in Arnhem succes, maar tegen een prijs

De transformatie van het ING-gebouw
Duizenden vierkante meters leegstand in Arnhem zijn de laatste jaren omgetoverd tot woningen en horecazaken. In de komende tijd komt daar nog veel ombouw bij. Om leegstand tegen te gaan versoepelde Arnhem de regels voor het ombouwen van panden. Met succes, blijkt nu. Maar succes kent een keerzijde. © Rinus Baak
ARNHEM - Duizenden vierkante meters leegstand in Arnhem zijn de laatste jaren omgetoverd tot woningen en horecazaken. In de komende tijd komt daar nog veel ombouw bij. Om leegstand tegen te gaan versoepelde Arnhem de regels voor het ombouwen van panden. Met succes, blijkt nu. Maar succes kent een keerzijde.
door Huibert Veth
In de binnenstad, Velperweg, Presikhaaf en Kronenburg mochten eigenaren hun panden zonder problemen ombouwen. Zodoende is sinds 2013 167.000m2 gerealiseerd en dat heeft onder meer 1750 woningen opgeleverd. Daar komt nog 102.000m2 bij. Onderdeel daarvan zijn 500 woningen in het ING-gebouw aan de Velperweg en woonruimte in kantoren aan de Jansbuitensingel.
Daarmee is 'de balans op de markt hersteld' en kan de regeling worden afgeschaft. Dat is nodig, want minder sturing op die regels ging ten koste van duurzaamheid en leefkwaliteit. Ook verdwenen mogelijkheden voor maatschappelijke functies, zoals woonzorginstellingen, aldus het college.
Bekijk hier de reactie van wethouder Cathelijne Bouwkamp en raadslid Sjoerd Dijk (D66). Tekst loopt door onder de video:
Wethouder Cathelijne Bouwkamp en raadslid Sjoerd Dijk (D66) over de Arnhemse bouwtransformatie
Nu de versoepeling een succes blijkt, moet meer op bovengenoemde punten worden ingezet, vindt het stadsbestuur. Er komt een overgangsregeling voor lopende initiatieven. Nieuwe aanvragen zullen per geval beoordeeld worden. Wethouder Cathelijne Bouwkamp wil de positieve punten uit de huidige werkwijze in stand houden: 'Creatieve ideeën en mooie transformaties zijn belangrijk voor de stad.'

Waarom afschaffen?

Alle raadsfracties zijn complimenteus over het gevoerde beleid. 'Je weet hoe het hiervoor was en hoe het nu gaat', zegt Talip Aydemir (Denk/Verenigd Arnhem). Sjoerd Dijk (D66) vraagt zich af wanneer we voor het laatst zulk succesvol beleid in Arnhem gezien hebben. 'Waarom zouden we het dan afschaffen?' Hij overweegt een aanvullend voorstel.
De overige raadsfracties vinden het verstandig om nu meer te gaan sturen op kwaliteit en duurzaamheid. Bij de eerste gelegenheid zal het voorstel in stemming worden gebracht en gezien de verhoudingen ook worden aangenomen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!