DRONEBEELDEN | Asbest vrijgekomen bij enorme brand Vorden

VORDEN - De grote brand bij een autobedrijf en plasticverwerker in Vorden is dinsdagavond onder controle. Op diverse plekken in de omgeving zijn asbest- en roetdeeltjes neergekomen. De gemeente Bronckhorst vraagt inwoners vee en hobbydieren voorlopig binnen te houden, geen gewassen uit eigen tuin te eten en tuinen te controleren op grote brokstukken en verbrandingsresten.

Het RIVM onderzoekt de vrijgekomen stoffen en neemt monsters in de omgeving van de brandlocatie. Het is nog niet duidelijk wat er precies is vrijgekomen bij de brand aan de Handelsweg, maar omwonenden wordt geadviseerd vee en hobbydieren binnen te houden, geen gewassen uit eigen tuin te eten waar roetdeeltjes zijn neergekomen en tuinen te controleren op grote brokstukken.

Tot nader order

Als er brokstukken of andere verbrandingsresten worden aangetroffen moeten inwoners deze laten liggen tot nader order. Gewassen uit afgesloten kassen kunnen wel worden gegeten. Groente en fruit moet worden geschild of gepeld. 

Bekijk hier dronebeelden van de vlammenzee:

Treinverkeer weer hervat

De brandweer is dinsdagavond nog druk met nablussen van de verwoestende brand. De brandweer adviseerde dinsdagmiddag al ramen, deuren en ventilatie te sluiten als mensen last hebben van de rook. Dat geldt ook voor de rook die vrijkomt bij het nablussen.

Er waren lange tijd grote zwarte wolken te zien vanaf het centrum van Vorden. Er is ook een NL-Alert verstuurd vanwege de rook. Het treinverkeer rond Vorden, dat op last van de hulpdiensten werd stilgelegd, is rond 18.45 uur weer hervat. 

Bekijk hier de reportage over de brand:

Woningen en bedrijven ontruimd

De mensen die in de bedrijven waren, staan volgens de brandweer veilig buiten. Woningen en bedrijven op de Bedrijvenweg en Netwerkweg zijn ontruimd. Ook een kinderdagverblijf moest worden geëvacueerd. De gemeente Bronckhorst heeft opvang geregeld in een wijkcentrum.

De loods is ingestort en moet volgens een woordvoerder van de brandweer als compleet verloren worden beschouwd.

Zie ook: Grote uitslaande brand in Vorden, woningen en bedrijven ontruimd

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Bronckhorst Vorden Brand Nieuws
Deel dit artikel: