Nieuws

Ede verplicht bedrijven groene energie te gebruiken

Zonnepanelen.
Bedrijven die zich op gemeentegrond van Ede willen vestigen, moeten voortaan verplicht gebruik maken van groene energie. Dat heeft het gemeentebestuur van Ede besloten. © ANP
EDE - Bedrijven die zich op gemeentegrond van Ede willen vestigen, moeten voortaan verplicht gebruik maken van groene energie. Dat heeft het gemeentebestuur van Ede besloten.
door Joukje Beiboer
Potentiële kopers moeten een plan opstellen waarin staat hoe ze aan de groene energie gaan komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om energie uit wind, zon en uit biomassa. De verkoop van een kavel gaat alleen door als de gemeente het plan goedkeurt.

Duurzaamheidsplan

De gemeenteraad had het college eigenlijk de opdracht gegeven om nieuwe bedrijven te verplichten zonnepanelen op hun daken te plaatsen. 'Dat is echter juridisch niet te verplichten', staat in een persbericht van de gemeente. 'Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom gekozen voor een verplicht duurzaamheidsplan in de uitgiftevoorwaarden voor nieuwbouwkavels.'
Ook voor bestaande bedrijfspanden zijn er vaak mogelijkheden om hernieuwbare energie te gebruiken. De gemeente wijst ondernemers in Ede op de energie die via fitourfuture.com aangevraagd kan worden. 

Groener in 2020

Alle nieuwbouwaanvragen moeten vanaf 1 januari 2020 overigens groener zijn. Nieuwbouw moet dan voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Minstens vijftig procent van het energiegebruik van het pand moet dan duurzaam zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!