Nieuws

Waterschappen willen muskusrat uitroeien: 'Over 15 jaar moet hij hier verdwenen zijn'

De waterschappen willen ervoor zorgen dat de muskusrat zich niet langer vanuit Duitsland via de rivieren over Nederland verspreidt. Naar verwachting stemmen alle schappen de komende weken in met deze nieuwe strategie, zegt Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland. © ANP/Archief
TIEL - De waterschappen willen ervoor zorgen dat de muskusrat zich niet langer vanuit Duitsland via de rivieren over Nederland verspreidt. Naar verwachting stemmen alle schappen de komende weken in met deze nieuwe strategie, zegt Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland.
De muskusrat hoort van oorsprong niet in Nederland thuis en ondermijnt dijken door gangen en holen te graven. Ook verdringt het dier inheemse soorten.
Wetenschappers en de Zoogdiervereniging, die voor de Unie van Waterschappen onderzoek deden naar het uitbannen van de muskusrat, hebben daarom geadviseerd om de rat het land uit te jagen. Dat kan door bij de grens extra veel rattenvangers in te zetten. Over 15 jaar moeten alle muskusratten verdwenen zijn.
Waterschap Rivierenland krijgt veel werk met het nieuwe beleid. In het werkgebied van dit schap stromen alle grote Nederlandse rivieren, de belangrijkste toegangspoorten voor de ratten uit het buitenland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!