Pal op de grens stemmen voor Europa

SÜDLOHN - Met de provinciale verkiezingen net achter de rug, kunnen we deze donderdag opnieuw naar de stembus. Dit keer mogen we onze stem uitbrengen voor het Europees Parlement. De meeste stembureaus zijn van 07.30 uur tot 21.00 uur open.

Het eerste Gelderse stembureau gaat deze ochtend om 05.15 uur open op het Centraal Station in Nijmegen. Daar staat een mobiel stembureau, waar de mensen hun stem uit kunnen brengen. 

De Europese verkiezingen worden elke vijf jaar gehouden. De verwachting is dat niet veel mensen naar de stembus zullen gaan. In 2014 bleef het opkomstpercentage steken op 37 procent. Dat was voor Winterswijk en de Duitse buurgemeente Südlohn-Oeding de aanleiding om de handen ineen te slaan.

Stemmen op de grens

Op de grensovergang tussen Winterswijk en Oeding is deze donderdagochtend een portacabin ingericht tot stembureau. Burgemeester Bengevoord brengt daar om 08.00 uur zijn stem uit, net als andere lokale politici. 'Met mijn stem wil ik het goede voorbeeld geven. Ik hoop dat heel veel Winterswijkers gebruik maken van hun stemrecht', zegt de burgemeester. De Duitsers stemmen nog niet, zij mogen zondag pas naar de stembus.

Drie à vier Gelderse kanshebbers

Dat komt omdat veel landen traditioneel op zondag stemmen. De verkiezingen duren dan ook vier dagen. De uitslag wordt daarna pas bekend. In totaal bestaat het Europees Parlement uit 751 leden. Er zijn 26 zetels te verdelen voor Nederland. In Gelderland hebben zich een kleine dertig mensen kandidaat gesteld. Hiervan maken slechts drie of vier mensen kans om een zetel te bemachtigen.

Eén van de kanshebbers is geboren en getogen Achterhoeker (Steenderen) Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie. Zijn partij is nieuw bij de Europese verkiezingen.

Zie ook'We moeten niet denken dat we de betaalmachine zijn voor de rest van Europa'

Ook Tineke Strik (Lingewaard) van GroenLinks maakt een grote kans op een zetel. GroenLinks heeft op dit moment twee zetels in het Europees Parlement. Het CDA heeft vijf zetels en als de christendemocraten die uitslag vasthouden, komt Henk Jan Ormel uit Hengelo (Gld) ook in het Europees Parlement terecht. 

Zie ook: Ormel flyert in de Ormelstraat: 'De Ormels komen uit Aalten'

Kieskompas Europese Verkiezingen

Weet u nog niet op wie en welke partij u moet stemmen? Vul dan hier de vragen van het Kieskompas in. De stembureaus zijn nog tot 21.00 uur vanavond open. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Verkiezingen Nieuws
Deel dit artikel: