Nieuws

Mensenrechtencollege: toiletloze trein is geen discriminatie

Vervoersbedrijven in Gelderland zijn niet verplicht toiletten in de treinen te bouwen. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Arriva, Connexxion en Breng niet hebben gediscrimineerd door de wc's in de treinen te schrappen. Wel adviseert het College dat de provincie Gelderland de aanwezigheid van toiletten als harde eis opneemt in een volgende aanbesteding. © Omroep Gelderland
UTRECHT - Vervoersbedrijven in Gelderland zijn niet verplicht toiletten in de treinen te bouwen. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Arriva, Connexxion en Breng niet hebben gediscrimineerd door de wc's in de treinen te schrappen. Wel adviseert het College dat de provincie Gelderland de aanwezigheid van toiletten als harde eis opneemt in een volgende aanbesteding.
Twee reizigers, Anne van de Koppel en Reni de Boer, hadden gevraagd om het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. Zij hebben beiden een chronische ziekte, waardoor ze vaak dringend behoefte hebben aan een toilet. Doordat de toiletten ontbreken in de regionale treinen in Gelderland kunnen ze geen gebruikmaken van de trein en volgens hen worden ze daarom gediscrimineerd.

Geen discriminatie

Het College oordeelt nu dat er geen sprake is van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte. Aanbieders van openbaar vervoer zijn wel verplicht om doeltreffende aanpassingen te verrichten, maar in de wet staat niet dat een toegankelijk voertuig over sanitaire voorzieningen moet beschikken.
Greetje van Amstel van de organisatie Pleeback, die de vrouwen steunt in hun strijd, noemt de uitspraak teleurstellend, maar is wel blij met de aanbevelingen aan de provincie Gelderland. Want hoewel er wettelijk gezien dus geen sprake is van discriminatie, vraagt het College de provincie om in de volgende aanbesteding van het openbaar vervoer in de regio de voorwaarde te stellen dat in treinen voldoende toiletten aanwezig zijn.
Bij de laatste concessieverlening is dit niet gebeurd en daarom hebben de vervoersmaatschappijen geen treinen met toiletten aangeboden. Zij stellen dat zij de opdracht niet hadden gekregen als zij wel wc's hadden aangeboden. Hun inschrijving zou dan namelijk te duur zijn geweest ten opzichte van de concurrenten.
Toch kan het nog wel even duren voordat zo'n eis in de aanbesteding ter sprake komt. Want bijvoorbeeld voor Arriva is de concessie onlangs verlengd tot 2025. 'We vinden het een schandalige zaak', zegt Van Amstel van Pleeback. 'We hopen dat treinorganisaties alsnog zelf tot inkeer komen en dit gaan regelen. Vóór 2025.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!