Ook in hoger beroep 12 jaar cel voor doden ex-vrouw Hoevelaken: dader nog steeds in Libië

HOEVELAKEN - Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag de man die in november 2015 in Hoevelaken zijn ex-vrouw met messteken om het leven bracht, veroordeeld tot 12 jaar cel. De man is in Libië en was niet bij het hoger beroep aanwezig.

De moeder van zes jonge kinderen - van wie 5 in de basisschool-leeftijd - werd 4 november 2015 dood gevonden in haar huis aan de Frans Tromplaan in Hoevelaken. Dat gebeurde nadat drie kinderen van de 39-jarige vrouw bij de buren hadden aangebeld. 'We denken dat mama dood is', zeiden ze. De verdachte is de vader van vijf van haar zes kinderen.

Bij verstek tot 12 jaar cel veroordeeld

De 43-jarige man zou na het doden van zijn ex naar Libië gevlucht zijn. Er werd een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd, maar de man werd niet opgepakt. De rechtbank veroordeelde hem in juni 2017 bij verstek tot 12 jaar cel. Hij ging in hoger beroep, maar dit is dinsdag niet-ontvankelijk verklaard omdat hij geen bezwaren tegen het vonnis van de rechtbank heeft ingediend. Het hof kon daardoor direct uitspraak doen en veroordeelde hem, net als de rechtbank, tot 12 jaar gevangenisstraf. 

De man wordt ook verdacht van de ontvoering van twee van zijn kinderen in 2013. De tweeling van 10 jaar werd een jaar lang vastgehouden in Libië. Na een rechtszaak liet de vader de twee meisjes terugkeren naar Nederland.Voor de ontvoering is 2 jaar celstraf geëist. Een van de meisjes, een jonge vrouw inmiddels, vertelde voor het hof wat haar was overkomen. 'Kakkerlakken, vieze matrassen. Mijn vader sloeg mij om het minste of geringste. Toen ik eenmaal terug was bij mama was ik steeds bang dat ik iets verkeerds zou doen. Ik schreef daarom briefjes aan mijn moeder waarin ik haar dingen vertelde, en die bewaarde ze onder haar kussen'. 

Op vrije voeten

De man zit in Libië en is nog steeds op vrije voeten. Hij is inmiddels getrouwd en heeft een kind. Hij zegt de zaken tegen hem bij te willen wonen, maar dat het openbaar ministerie (OM) het hem moeilijk maakt. Hij zou geen paspoort hebben, en niet hier naar toe kunnen. Het OM zegt dat ze hem van alles hebben aangeboden, maar dat verdachte daar allemaal niet in meegaat. Daarom heeft het hof, ondanks de afwezigheid van de verdachte en advocaten, besloten de zaken niet aan te houden, maar te behandelen. 

Zie ook: 12 jaar cel voor gevluchte man na moord

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijkerk Hoevelaken Nieuws
Deel dit artikel: