Nieuws

Hypergroene wijk Wageningen: stroom uit planten, deelauto's en heel veel warmtepompen

Het plan voor de Dreijen. Bron: Gemeente Wageningen
Wageningen heeft grootse groene plannen met de nieuwbouw op universiteitsterrein de Dreijen. Het moet de eerste grote zogenoemde nul-op-de-meter-wijk in de gemeente worden. Dat betekent dat er net zoveel energie wordt opgewerkt als er verbruikt wordt.
Wageningen heeft grootse groene plannen met de nieuwbouw op universiteitsterrein de Dreijen. Het moet de eerste grote zogenoemde nul-op-de-meter-wijk in de gemeente worden. Dat betekent dat er net zoveel energie wordt opgewerkt als er verbruikt wordt.
door Joukje Beiboer
Als het aan het gemeentebestuur ligt, krijgen alle tachtig woningen een warmtepomp, worden ze gasloos en erg goed geïsoleerd. Daardoor zouden bewoners aan het einde van de rit welgeteld 0 euro aan hun energierekening kwijt zijn. Maar de plannen gaan verder.

Elektrische deelauto

Sommige woningen in de hypergroene wijk zullen meer energie opleveren dan ze verbruiken. 'Op deze manier ontstaat een overschot aan energie welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een elektrische auto op te laden', staat in een concept raadsvoorstel aan de gemeenteraad.
Bewoners hoeven overigens niet allemaal zelf zo'n elektrische auto aan te schaffen, want het college wil dat er een elektrische deelauto komt. 'Weke middels een abonnement gebruikt kan worden', staat in de plannen.

Stroom uit planten

Ook moet de natuur maximaal benut worden, is het idee. Het regenwater wordt zo veel mogelijk opgevangen in wadi's. En ieder huis krijgt een regenton. Al het water wat opgevangen wordt, kan gebruikt worden in de woning óf voor het onderhouden van het groen.
Er zijn zelfs plannen om uit planten stroom op te wekken. Die energie wordt dan gebruikt om bijvoorbeeld straatlantaarns te laten branden. Of dat technisch haalbaar is, wordt momenteel onderzocht.

Tachtig huizen

Op het universiteitsterrein de Dreijen in Wageningen komen volgens de plannen tachtig woningen. Het voorstel is nu om er verschillende typen te plaatsen: 9 vrijstaande woningen, 32 twee-onder-één-kap-huizen, 12 beneden-boven-woningen (sociale huur), 11 rijtjeswoningen (middenhuur) en 16 zogenoemde hofwoningen waar (onder andere) ouderen in een collectieve setting zullen gaan wonen. 
De plannen zijn gemaakt door Wageningen University, Kuin Vastgoed BV en Ter Steege Gebiedsontwikkeling BV in opdracht van het college. Raadsleden en omwonenden kunnen er vanavond hun visie op geven. Op 17 juni gaat er verder over gepraat worden.