Nunspeet kan zich niet vinden in kritiek van teleurgestelde ondernemers

Het vernieuwde marktplein in Nunspeet is nog niet af, maar roept nu al op tot veel discussie. Terwijl de meeste ondernemers erg blij zijn met de veranderingen, voelden zij zich niet nauw genoeg betrokken bij het proces. De gemeente kan zich echter niet vinden in die kritiek.

door Kelly Tanghe

Wethouder Storteboom herkent zich niet in de gevoelens van de ondernemers. 'We hebben een uitgebreid inspraakmoment gehad voor iedereen die op wat voor manier dan ook bij het plein is betrokken. Zij hebben hun kans echt gehad om inspraak te hebben', aldus Storteboom.

'Je moet alle partijen eerder betrekken'

Ondernemer Anne de Glint is tevreden met hoe het plein er nu uitziet. Toch vindt hij dat het proces anders had gekund. 'Als je iedereen wil betrekken, moet je dat al doen voordat er plannen worden gemaakt. Dan moet er samen gekeken worden naar wat we eigenlijk willen met het marktplein.' 

In eerste instantie waren er drie plannen voor het plein. Deze zijn allemaal afgekeurd door de gemeenteraad. Ook werd het budget kleiner en zo ontstond het plan voor het huidige plein.

Te hoge verwachtingen

'Als de verwachtingen niet zo hoog waren, denk ik dat iedereen heel tevreden was geweest met het marktplein. Maar omdat er al een verwachting is gecreëerd doordat we allemaal ideeën mochten indienen, werk je jezelf in een situatie waarin je niet wil zitten', vertelt ondernemer De Glint.

Storteboom denkt achteraf dat de gemeente duidelijker had moeten zijn richting de ondernemers. 'We zijn begonnen met dromen over het plein. Maar uiteindelijk moet daar ook wat realiteit bij, omdat je te maken hebt met een budget. In dat proces hadden we misschien beter moeten uitleggen, dat de plannen ook door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd, voordat we iets kunnen uitvoeren.'

Ondanks de weerstand vindt de wethouder dat alle partijen goed zijn betrokken bij de plannen. 'Ik weet niet of ik het de volgende keer anders zou doen. De gemeenteraad roept altijd 'geen plannen, geen geld' dus als een plan niet door kan gaan, moet je naar een ander plan. We hebben wel degelijk daarna alle partijen er weer bij betrokken, dus daarin hebben zij weer hun kansen gehad om in te spreken. We nodigen altijd alle partijen uit, maar ze komen niet altijd.'

Nog niet af 

Het marktplein is nog niet af. Zo komen er nog boombakken die zorgen voor meer groen, een lichtprojector die in de wintermaanden moet zorgen voor meer levendigheid op het plein en meer zitplekken. In de loop van dit jaar moet het plein helemaal af zijn.

Over twee jaar wordt het plein geëvalueerd en ook daar zijn alle ondernemers welkom volgens de wethouder.

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: