Marcouch wil ayahuasca-ceremonies stoppen: 'Urenlange hallucinaties te gevaarlijk'

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wil een verbod op ayahuasca-ceremonies van aanbieder Beyond-illusion. Marcouch vindt de hallucinerende theeceremonies te gevaarlijk. De gemeente overlegt momenteel over mogelijke gedwongen sluiting met het Openbaar Ministerie (OM). Op de website van Beyond-illusion staat inmiddels dat er met de ceremonies gestopt is, net als bij een ayahuasca-aanbieder in Harderwijk. De gemeente Doetinchem is een onderzoek gestart naar een aanbieder van dezelfde ceremonies in die plaats.

Ayahuasca is een soort thee met de werkzame stof dimethyltryptamine (DMT). Dat is een tripmiddel en wordt beschouwd als harddrug. Het valt daarmee onder de Opiumwet, waarin verboden middelen staan. De populariteit van de theeceremonie neemt toe volgens verslavingsexpert Jellinek.

Beyond-illusion is een aanbieder van de ceremonies in Arnhem. Op de website staat nu de tekst: 'Gemeente Arnhem heeft mij gevraagd om voor nu te stoppen met ayahuasca-ceremonies. Ik wil wel even melden dat bij mijn centrum niets is voorgevallen, er is alleen een bericht/tip bij de gemeente binnengekomen dat ik ayahuasca-ceremonies geef en daardoor moeten ze een onderzoek instellen. Ik ben hier met diverse mensen ondertussen mee bezig en hoop hier snel op terug te kunnen komen.'

Gevaarlijke situaties

Burgemeester Marcouch wil dat er een verbod komt op ceremonies met het middel. 'Mensen gaan urenlang heftig hallucineren. Gebruikers kunnen hun oordeelsvermogen verliezen en achteraf nog langere tijd anders of trager reageren. Er kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan', meent hij.

De tekst op de website van Innerlijke Reis in Harderwijk (tekst gaat verder onder de foto):

In Arnhem en Harderwijk zijn de ceremonies dus inmiddels gestaakt, maar in Nijmegen, Vaassen, Doetinchem en Afferden worden de ceremonies nog steeds aangeboden. Althans, volgens de websites van de verschillende aanbieders.

Het OM onderzoekt volgens de gemeente Arnhem hoe het precies zit met de strafbaarheid van de theeceremonies. In het Brabantse Eersel overleed kortgeleden een 31-jarige Hongaar na een theesessie. Daarvoor werden vijf mensen aangehouden. De organisatie wordt verdacht van dood door schuld.

'Wij staan voor kwaliteit'

Beyond-illusion benadrukt dat bij het Arnhemse centrum 'niets is voorgevallen'. Eigenaresse Caroline Spekle kan dan ook nog niet zeggen of zij haar centrum sluit: 'Wij staan voor kwaliteit, veiligheid en liefdevolle ervaren begeleiding.'

Zie ook: Verwarde man in Dieren onder invloed van Braziliaans goedje

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: