Laatste militairen Mali landen in Nederland: 'Altijd een prachtig moment'

EINDHOVEN - De laatste militairen van de Luchtmobiele Brigade, gelegerd in onder meer de kazerne in Schaarsbergen, keren vrijdag terug van hun missie in het Afrikaanse Mali. De militairen hebben een bijdrage geleverd aan de missie van de Verenigde Natie genaamd MINUSMA.

Naar de terugkeer is een lange tijd uitgekeken. 'Het is een bijzondere dag voor heel veel mensen, die elkaar weer terugzien. Dat is altijd een prachtig moment', vertelt majoor Gert-Jan de Brouwer, die zegt dat het werk in Mali nog niet af is. 'Dat kan ook niet, er zijn daar stammen die al duizenden jaren met en tegen elkaar leven en dat ga je niet zomaar veranderen. Veel mensen vinden dat ook wel lastig, want de Nederlanders werden graag gezien.'

De leden van de Luchtmobiele Brigade hebben op weg van Mali naar huis twee dagen doorgebracht op de Canarische Eilanden. Daar was tijd voor ontspanning, maar ook voor groepsgesprekken over hun uitzending. Dat gebeurt onder leiding van specialisten en psychologen. 

Timo Reuver is één van de militairen die vandaag weer herenigd is met zijn familie. Hij heeft ze maar liefst 135 dagen moeten missen.

De tekst gaat verder onder de video:

Ongeval met mortier

De Nederlandse betrokkenheid bij de VN-missie heeft vijf jaar geduurd. Tijdens de missie zijn vijf Nederlandse militairen omgekomen, waaronder twee bij een ongeval met een mortier. Dat ongeval leidde uiteindelijk tot het aftreden van minister van Defensie Jeanine Hennis.  

Het vliegtuig landt vrijdag op de vliegbasis Eindhoven, waar familieleden de militairen opwachten.

Zie ook: Namen gesneuvelde militairen Mali bijgeschreven op plaquette

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: