Arnhemse kinderen kunnen bepalen waar politici over spreken

ARNHEM - Kinderen kunnen vanaf maandag definitief onderwerpen op de Arnhemse politieke agenda zetten. Dat kan al vanaf 12 jaar en met vijftig handtekeningen. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond.

door Huibert Veth

Eerder lag de leeftijdsgrens bij 16 jaar, moest je 100 handtekeningen hebben en bovendien zelf het voorstel schrijven. Die drempel wordt dus flink verlaagd. Het voorstel van D66, GroenLinks en Arnhem Centraal werd met een grote meerderheid aangenomen.

Alleen de PVV stemde tegen. De kloof met de burger komt volgens fractievoorzitter Coen Verheij niet door de politieke agenda maar door de politieke beslissingen. Volgens hem is dit een oplossing voor een niet-bestaand probleem.

Fractievoorzitter Guus van der Laak (Arnhem Centraal) pareert dat er ook nooit vraag was naar een magnetron. 'Maar toen ging Philips er één ontwikkelen en wie heeft er nu geen magnetron?' Wethouder Martien Louwers wil het initiatief actief via scholen onder de aandacht brengen zodat jongeren er ook gebruik van gaan maken.

Terugkoppeling belangrijk

De kinderombudsman laat weten dat het voor de kans van slagen belangrijk is dat kinderen voldoende informatie hebben om bewuste keuzes te maken. Participatie moet echt vrijwillig zijn. 'Het is belangrijk dat er daadwerkelijk iets gebeurt met de mening van kinderen en jongeren én dat ze hierover achteraf terugkoppeling krijgen. Hier gaat het vaak mis.'

Bekijk hier de reactie van D66-raadslid Susan van Ommen (tekst loopt door onder de video):

'Een heel mooi streven'

'We hebben allemaal gezien hoe de wereld beïnvloed kan worden door jongeren die zich druk maken om de problemen van de toekomst. We hopen dat dit soort initiatieven in Arnhem navolging gaan krijgen', zegt fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren). 'Laagdrempelig en benaderbaar voor al onze inwoners, een heel mooi streven', aldus raadslid Klaartje van Dillen (CDA). 'Dit biedt jongeren de mogelijkheid om ook echt welkom te zijn bij onze raad, ons te spreken en actief te bevragen.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: