Nieuws

Arnhem vindt oplossing voor zorgtekort, maar houdt gat in begroting

Het gemeentebestuur van Arnhem komt met maatregelen om het zorgtekort van 18,7 miljoen euro structureel op te lossen. Het is de belangrijkste uitdaging uit de Perspectiefnota 2020-2023, die woensdag is gepresenteerd. © Pexels
ARNHEM - Het gemeentebestuur van Arnhem komt met maatregelen om het zorgtekort van 18,7 miljoen euro structureel op te lossen. Het is de belangrijkste uitdaging uit de Perspectiefnota 2020-2023, die woensdag is gepresenteerd.
De gemeente wil jaarlijks 7,5 miljoen euro bezuinigen binnen het sociaal domein, vooral door efficiënter te werken. Daarnaast wordt het budget met ruim 5 miljoen euro verhoogd. 
Dat geld komt van reserves op de gemeentelijke begroting, die niet meer nodig zijn. De gemeente houdt bijvoorbeeld rekening met forse rentestijgingen (3 miljoen euro). Verder komt 2 miljoen extra per jaar beschikbaar door een andere methodiek voor het afschrijven van wegenonderhoud.

Nu nog een noodfonds

Arnhem kampt met een oplopend zorgtekort, doordat steeds meer inwoners een beroep doen op zorg en ondersteuning. Begrote budgetten voor Wmo en jeugdzorg bleken onvoldoende. Een deel van het gat wordt nu gedicht met een noodfonds.

Andere maatregelen

In de perspectiefnota schrijft Arnhem hoe wordt omgegaan 'met de kansen en uitdagingen waarmee de stad zich geconfronteerd ziet'. De gemeente zegt de regie te nemen in de energietransitie, bijvoorbeeld via de eerder aangekondigde klimaatfonds van 10 miljoen euro. Ook komt er een nieuwe bomenvisie.
Verder werkt het college aan een betere solvabiliteit, maar in een lager tempo. De solvabiliteit geeft aan in hoeverre schulden kunnen worden afbetaald. Met deze maatregel wordt jaarlijks 2,7 miljoen vrijgespeeld.
Over de periode 2019 tot 2023 blijft een tekort staan van 4,4 miljoen. Het college komt in het najaar met voorstellen om dat gat te dichten.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!