Nieuws

Hangsteeg in Ede: uitwerpselen, lege flessen en slapende verslaafden

Goor is het er: de steeg naast poppodium Astrant in Ede. Er liggen lege drankflessen, viezigheid en soms zelfs uitwerpselen. Het Edese college wil de steeg daarom sluiten. Er moet een hek komen, stelt de wethouder voor. © Omroep Gelderland
EDE - Goor is het er: de steeg naast poppodium Astrant in Ede. Er liggen lege drankflessen, viezigheid en soms zelfs uitwerpselen. Het Edese college wil de steeg daarom sluiten. Er moet een hek komen, stelt de wethouder voor.
Reden van de troep zijn daklozen, alcoholverslaafden en drugsgebruikers die er rondhangen. Vooral Astrant heeft er nu veel last van. 'Als ik hier 's ochtends kom liggen er bijna altijd bierflesjes', zegt Xander van Soelen, medeoprichter van het podium. 'Hun behoefte doen ze er en ze slapen er met enige regelmaat.'
Hun behoefte doen ze er en ze slapen er met enige regelmaat
Xander van Soelen van poppodium Astrant

Haast maken

Van Soelen werd een tijd geleden op straat lastiggevallen door een van de daklozen die vaker in de steeg hangt. Toen was voor hem de maat vol. Astrant heeft afgelopen najaar de gemeente gevraagd haast te maken met een oplossing. 
Voor jongeren die naar het poppodium komen kunnen de rondhangers intimiderend zijn, legt Van Soelen uit. 'Het kan een onveilig gevoel geven. We willen niet dat jongeren worden lastiggevallen.' De organisator is blij dat er nu schot in de zaak zit. 

'Alleen met sleutel'

Een hekwerk moet de steeg straks afsluiten. Alleen mensen die een sleutel hebben kunnen er dan nog in. 'Aanwonenden en andere gebruikers krijgen uiteraard een sleutel', zegt een woordvoerder van de gemeente. 
Het bestuur wil de steeg tussen Kuiperplein 9 en 31 'aan de openbaarheid onttrekken'. Dat betekent dat het formeel geen openbare weg is, waardoor het afgesloten mag worden. 
In een gemeentebrief is te lezen: 'Bewoners en bedrijven van dit gebied staan positief tegenover dit besluit, omdat het de veiligheid vergroot.' 
De gemeenteraad moet zich nog over het plan buigen. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende week donderdag. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!