Winterswijk pakt Japanse Duizendknoop grondig aan

WINTERSWIJK - Winterswijk gaat de Japanse Duizendknoop bij de kleiput elektrocuteren. Daarnaast worden alle vrachtwagens die grond met de duizendknoop vervoeren, na het lossen, grondig gereinigd om zo geen sporen van duizendknoop achter te laten. Dat laat de gemeente Winterswijk weten in een brief aan omwonenden.

De brief volgt na een bijeenkomst vorige week. Toen gaf de gemeente een rondleiding bij de kleiput. Een handjevol omwonenden en tegenstanders waren hierbij aanwezig. De gemeente wilde uitleggen wat er de afgelopen periode allemaal gebeurd is, maar tegenstanders en gemeente blijven lijnrecht tegenover elkaar staan. Tegenstanders begrijpen niet dat een gemeente natuurwaarden kan ontwikkelen met verontreinigde grond.

Tijdens de bijeenkomst zagen tegenstanders de Japanse Duizendknoop op de oevers groeien. Naar aanleiding van de bezorgde opmerkingen neemt de gemeente nu deze maatregelen.

Elektrocuteren plant

Dinsdag is een proef gestart waarbij elektriciteit wordt gebruikt om de plant van binnenuit te koken. In de brief legt de gemeente uit dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke geleiding in de planten waardoor de elektrische lading zich door de plant verspreidt en de hele plant verhit wordt. Hierdoor moet het onkruid dood gaan.

Waterschap meet kwaliteit water

Winterswijk gooit de put vol met lichtverontreinigde grond. In die verontreinigde grond zit onder andere de Japanse Duizendknoop. Naast elektrocutie wil de gemeente de woekeraar uitroeien door de plant te verdrinken in het diepe gat. Dit gebeurt door de grond met de plant op minimaal vier meter diepte te storten.

Waterschap Rijn en IJssel controleert regelmatig wat er met de waterkwaliteit gebeurt en of er eventueel extra maatregelen getroffen moeten worden. Dat is tot op heden niet het geval.

Aantrekkelijk voor natuur

De gemeente Winterswijk wil de kleiput die net buiten Winterswijk ligt verondiepen. Hiermee wil de gemeente de natuur de kans geven zich te ontwikkelen. Nu is de kleiput één groot diep gat. Met het verondiepen moeten natuurlijke oevers gecreëerd worden die het aantrekkelijk maken voor dieren. De werkzaamheden gaan in het najaar verder.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Winterswijk Winterswijk Nieuws
Deel dit artikel: