Nieuws

Wijchen investeert ruim 6 ton voor vervanging sportvelden: 'We dachten dat het minder zou kosten'

Het veld van ACW
Voor de vervanging van de kunstgrasvelden van AWC en vv Alverna in Wijchen is veel meer geld nodig dan de gemeente in eerste instantie dacht. Liefst 95.000 euro extra per veld. © Google Maps
WIJCHEN - Voor de vervanging van de kunstgrasvelden van AWC en vv Alverna in Wijchen is veel meer geld nodig dan de gemeente in eerste instantie dacht. Liefst 95.000 euro extra per veld.
Na tien jaar gebruik zijn de kunstgrasvelden van de Wijchense sportclubs toe aan vervanging. De gemeente geeft aan dat het de bedoeling was dezelfde soort materialen te gebruiken als tien jaar geleden, maar dat pakt anders uit.
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek vorig jaar dat een deel van het materiaal (rubberen kogels) waar Wijchen al die jaren gebruik van maakt, mogelijk voor vervuiling van de bodem en het water in de buurt zorgt. Wijchen deed ook zelf onderzoek, waaruit inderdaad bleek dat er sprake is van vervuiling.
Daarom worden de oude, rubberen kogels nu vervangen door milieuvriendelijke TPE-korrels. En die zijn nogal duur.

Meer dan 6 ton

‘De nieuwe TPE-korrels voldoen aan de eisen uit het besluit bodemkwaliteit en passen in het kader van milieubescherming. Na tien jaar kunnen we ze ook weer hergebruiken. Ze zijn dus heel duurzaam, maar ook heel duur’, vertelt wethouder Paul Loermans.
De gemeente is zo’n 95.000 euro extra kwijt per veld; de totale investering komt dan uit op zo’n 330.000 euro per veld. ‘Dat is een fikse investering. We dachten dat het minder zou kosten, maar een paar weken geleden bleek uit ons milieuonderzoek dat de oude, rubberen korrels niet meer kunnen’, aldus de wethouder.

‘We hebben als gemeente een zorgplicht’

Er zit te veel zink en minerale olie in het water dat van het veld komt. Daarnaast is in stukjes grond naast het veld ook zink gevonden. ‘We zouden voor de goedkoopste optie kunnen kiezen, maar we hebben als gemeente een zorgplicht. Met de kennis die we nu hebben, is TPE de juiste keuze’, vertelt Loermans.
Twee derde van de vervangingskosten wordt normaal gesproken door de gemeente betaald, de rest door de sportclub zelf. Alle extra kosten worden dit keer wel helemaal door de gemeente betaald. ‘Wij kiezen namelijk voor de nieuwe korrels en je kan de clubs niets verwijten’, besluit de wethouder.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.