Invallen op meerdere locaties omstreden grondleverancier Vink

BARNEVELD - De politie is dinsdagochtend binnengevallen bij vier locaties van de omstreden grondleverancier Vink in Barneveld. Het bedrijf wordt verdacht van fraude met vervuilde grond en is daarom door de politie tijdelijk stilgelegd.

Op vier locaties van het bedrijf, bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven zijn dinsdag invallen gedaan. Er is onder meer administratie meegenomen. De bedrijven worden verdacht van handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte, overtreding van wet bodembescherming en van de wet milieubeheer.

Bekijk hier de reportage over de invallen: (tekst gaat verder na de video)

Duizenden vrachtwagens

Vink zou tussen 2012 en 2016 grond hebben ingenomen die niet ingenomen mocht worden. De grond was afkomstig van saneringslocaties die vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën. Ook is er mogelijk grond op een verkeerde manier gereinigd.

Om hoeveel grond het gaat wordt onderzocht, maar de schatting van het Openbaar Ministerie is dat het enkele duizenden vrachtwagens betreft.

Afvalverwerkingsbedrijf Vink kwam in opspraak na een uitzending van onderzoeksprogramma Zembla. Daarin werd onthuld dat het bedrijf tonnen vervuilde grond had gestort in nieuwbouwwijken in Barneveld.

Eerder was het bedrijf al in het nieuws, omdat het de regels overtrad bij de opslag van kunstgrasmatten.

Zie ook: Dossier afvalbedrijven

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: