Gratis besnijdenis tijdens de ramadan: 'Je moet het verdienen'

NIJMEGEN - Behalve vasten en bezinning besteden moslims tijdens de ramadan extra aandacht aan onder meer vrijgevigheid en liefdadigheid. Dokter Nasrat Sadeghi van de Nijmeegse kliniek Kleine Chirurgie doet dat op een bijzondere manier: Hij voert deze maand gratis besnijdenissen uit.

'Mensen die graag een besnijdenis willen, maar geen afspraak kunnen maken om wat voor reden dan ook, bieden we nu een gratis operatie aan', vertelt Sadeghi. Hij runt de kliniek samen met zijn zus. Behalve besnijdenissen voert hij in zijn kliniek ook andere kleine ingrepen uit, zoals sterilisatie bij mannen.

Veel animo

Volgens de Nijmeegse chirurg met Afghaanse roots is er veel belangstelling voor de kosteloze ingreep die vijftien tot twintig minuten duurt. 'We hebben nu zo'n 25 à 30 aanmeldingen, voornamelijk kleine kinderen. Voor vijf à tien patiënten is er plek, dus we moeten een selectie maken', legt hij uit.

Volwassen mannen betalen normaal 350 euro voor een besnijdenis en voor kinderen kost de operatie 275 euro. Behoorlijke bedragen, maar volgens Sadeghi hebben arme gezinnen niet automatisch voorrang. 'Iemand moet zo'n ingreep om een bepaalde reden verdienen. Een stel wilde bijvoorbeeld al veel eerder hun kindje laten besnijden, maar dat kon niet omdat hij langdurig in het ziekenhuis lag. Die mensen hebben we nu een gratis ingreep aangeboden.'

Bekijk hier de reportage:

Niet alleen moslims

De arts, die zelf een islamitische achtergrond heeft, besnijdt vooral baby's en jongere kinderen in zijn kliniek. 'Marokkaanse moslims laten het meestal op jonge leeftijd al doen en Turkse wat later, meestal bij een leeftijd van 4 of 5 jaar.'

Overigens zijn het niet alleen islamieten die zich laten besnijden. 'Vaak wordt de link met moslims gelegd, maar ook joden laten zich besnijden. In Amerika worden jongens bijna standaard geholpen', weet Sadeghi. 'In mijn kliniek besnijd ik ook steeds meer niet-islamitische volwassen mannen, bijvoorbeeld uit hygiënisch oogpunt.'

Kritiek

Op besnijdenissen is ook veel kritiek. Artsenfederatie KNMG is bijvoorbeeld van mening dat niet-therapeutische besnijdenissen verboden moeten worden. Een besnijdenis heeft volgens de artsenorganisatie een grote kans op complicaties als bloedingen en infecties.

Minderjarigen moeten volgens de KNMG beschermd worden tegen dit soort ingrepen, zonder dat daar een medische noodzaak voor is. De federatie roept artsen dan ook op om besnijdenissen te ontmoedigen.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: