Tegen de regels: Saudi-Arabië-reis Arnhemse topambtenaar 'betaald door derden'

ARNHEM - De reis die een Arnhemse topambtenaar vorige week maakte naar een congres in Saudi-Arabië, werd mogelijk betaald door een externe partij. De gedragscode van de gemeente staat dat soort betalingen echter niet toe. De SP stelt daarover vragen aan het Arnhemse gemeentebestuur.

Gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel sprak in Riyad in Saudi-Arabië op een congres van het Global Government Forum. In de gemeenteraad zijn D66, GroenLinks en ouderenpartij AOP daar ontstemd over. Zij willen weten waarom de ambtenaar naar een congres ging in een land dat internationaal bekend staat vanwege de gebrekkige mensenrechten.

'Geen Arnhems geld'

De Arnhemse SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink informeerde zelf bij Van Wuijtswinkel. Die liet weten dat er 'geen Arnhems geld' in de reis zit en dat accountantskantoor Ernst & Young een van de belangrijkste sponsors van het evenement is. 'Sprekers worden vrijgesteld van reis- en verblijfskosten', schrijft Van Wuijtswinkel.

Tegen gedragscode

Elfrink concludeert dus dat het geld voor de reis ergens anders vandaan kwam. Vervolgens bestudeerde hij de gedragscode voor Arnhemse ambtenaren. 'En die schrijft voor dat ambtenaren niet reizen op kosten van derden. Ik wil dus graag weten hoe dit zit en wie er binnen de gemeente Arnhem op de hoogte was van deze reis', aldus Elfrink.  

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Arnhemse college van burgemeester en wethouders. Ook heeft Elfrink de Gelderse commissaris van de Koning John Berends op de hoogte gesteld. Volgens de SP'er is er sprake van een integriteitskwestie.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: